HTML

A hét minden napján más rovatot találsz nálunk! Helyes Hétfő-ahová ellátogatni érdemes Kolis Kedd- hogyan éljük túl a bentlakást/albérletet Szaki szerda- minden, ami szakmai jellegű Csemege csütörtök-ehhez nincs mit hozzáfűzni Portré Péntek- ismerős arcok mesélnek magukról Szombati szerenád- hogy ne mondhassák hogy érzéketlenek vagyunk Vegyes vasárnap- minden ami máshova nem fér be

PKE blog

A Partiumi Keresztény Egyetem diákjainak és oktatóinak virtuális közösségi tere

Friss topikok

  • ANDRASGYORBIRO: A PORTRÉ PÉNTEK sorozat keretében igyekszünk mindig valakit közelebb hozni az olvasókhoz, akik arc... (2019.04.03. 05:35) Portré Péntek - Székedi Levente
  • Andrew Pallay: Helló. Nagyon jó ötletnek tartom ezt a kis üzenőfalat, blogot. Remélem fog pörögni az infó a blogo... (2010.12.30. 08:13) Új kezdet
  • Andrew Pallay: Helló. Nagyon jó ötletnek tartom ezt a kis üzenőfalat, blogot. Remélem fog pörögni az infó a blogo... (2010.12.30. 08:12) Titkos zugok - második felvonás
  • Hegyeli Hunor: Es hol marad a hagyma meg a szalonna? (2009.06.23. 11:30) Kolis Kedd - Otthonról vissza..
  • lehetlegyen: nem rossz a cikk, kicsit agresszív az író...akik összeillenek és tudják ésszel és szívvel azok öss... (2009.06.12. 18:09) Szombati Szerenád

Linkblog

2009.03.26. 19:22 garu

Csemege Csütörtök - Ahova ritkán járunk

CSEMEGE CSÜTÖRTÖK: rovatunk elsősorban azoknak szól, akik szeretnek csemegézni, azaz olyan (kultúr)termékeket fogyasztani, melyek a megszokottól eltérőek, vagy valóban ritkák és kiemelkedő minőségűek. A hét 4. napján ezentúl ilyen csemegékből válogatunk olvasóinknak.

 

Ahova ritkán járunk

 

 

A csütörtöki rovat célja hogy olyan dolgokról írjunk, olyan művészeti csemegékre hívjuk fel a figyelmet, amelyekből mi is csemegéztünk és meghatározó élményt nyújtottak vagy csak egyszerűen pár kellemes órát.

Úgy gondoltam, hogy azokról a helyekről írjunk, amelyek divatjamúltak, pedig igazi csemegével szolgálhatnak és ráadásul külön eseményszámba megy egy ilyen alkalom, ahova kicsípheti magát az ember fia és lánya, de manapság már lazábban is meg lehet jelenni.

A színházról és a filharmóniáról van szó. Sajnos ezek egyre inkább veszítenek népszerüségükből, pedig olyan élményeket tudnak nyújtani, amit sehol máshol nem élhetünk át. Sehol máshol nem fogjátok azt a kellemes hangzavart hallani, amit koncert előtt a hangszereiket egyszerre hangoló zenészek produkálnak vagy a színházi előadás előtti susmorgás a függöny mögött. Gondoljunk csak bele, hogy itt hús-vér emberekről van szó, karnyújtásnyi távolságban, nem egy filmvásznon vagy egy képernyőn és nem is egy hangszóróból.

A színházat megcsodálni kívülről és belülről, már magában egy élmény, azoknak akik az építészetet kedvelik meg egy külön remekmű. (Mivel jelenleg felújítás alatt áll az előadásokat általában a Filharmóniában tartják). Évadonként 4-5 előadással készülnek, amire a "párciumosok" kedvezményes (nevetséges) áron (néhány doboz cigaretta vagy néhány sör áráért) bérletet is vehetnek. A színházi előadások mellett stúdió előadások is vannak, amelyek a próbaterem (stúdió) méretei miatt még szorosabbra zárják a színészek és színházlátogatók sorait. Ezeknek az estéknek is különös élményt nyújtanak. 

A Filharmónia termét nemrég újították fel, mind akusztikai, mind pedig kényelmi szempontból igényes szintre emelték azt. A váradi Filharmónikusok egy évben több alkalommal is vendégszerepelnek a világ minden táján, de jónéhány vendéget fogad az Filharmónia is az évad során, így a nagyváradi Filharmónikusokon kívül részesei lehetünk itt a zsidó klezmer zenétől kezdve a japán meghívottak hangversenyéig számtalan zenei csemegének. A hangversenyeket rendszerint minden héten csütörtökön tartják ,amelyekre bérletet vagy jegyet lehet váltani. A repertoár igen széleskörű, ahogyan a színház is külön megünnepli a szilvesztert, úgy az újévi koncert is hagyomány, melyet Strauss neve fémjelez. A Filharmónia keretén belül népi együttes is működik.

Úgy gondolom mindenképpen ki kell próbálni mindenkinek, aki még nem volt azért, aki még Nagyváradon színházban vagy hangversenyen azért, aki meg csak régen volt annak azért... de leginkább csak egyszerűen az élményért...

Külön hangulata van az előkelő teremnek, a székek illatának, a léptek hangjának a bársonyszőnyegen. Mindez olyan élményt sugároz, ami nem mindennapi, már csak ez is ki tud zökkenteni a szürke mindennapokból, ezen felül ott vannak a jelmezek, a díszlet, a fények, a zenészek frakkjai, a karmester pálcája, a kottatartók sokasága, az előadás előtti zsibongás, a kezdeti gong és ami utána következik...

 http://www.szigligeti.ro/

http://www.oradeaphilharmony.com/ 

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://pkeblog.blog.hu/api/trackback/id/tr311027604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bajszom 2009.03.27. 15:09:19

két oka van annak, hogy a "párciumos" diákok nem járnak itt, Váradon színházba, filharmóniába: 1. a partiumos diákok nagyobbik része műveletlen, esetleg félművelt idióta, vasárnapiabbasan szólva: kulturálisan igénytelen alak, azaz eszükbe sem jut ilyen helyekre járni, ha a bányában épp akciós pia van.
2. akik meg mennének, valamilyen kifürkészhetetlen okból kifolyólag, azok rögtön csalódnak. a színházban legalábbis, a filharmóniáról nem nyilatkozom, nem rendelkezem megfelelő kompetenciákkal :) a színház viszont egy borzalom. Gyenge, ripacs, cirkuszra emlékeztető, felháborító, emberellenes baromságokat mutatnak be. Én legalábbis ezért nem járok itt színházba.
elnézést, ha valakinek a szépséges lelkébe tiportam, szándékos volt.

garu 2009.03.27. 18:09:50

@bajszom: részben egyetértek a vélemenyeddel és annyit tennék hozzá, hogy azért néha érdemes esélyt adni a váradi színi társulatnak, attól hogy voltak negatív élmények még lehetnek olyan darabok, amelyek jobban sikerülnek és tudnak nyújtani valamit. reméltem hogy sokan fognak tiltakozni a kritikád ellen, de legalább csak azért is bebizonyítják néhányan hogy nem így van.
Akinek meg nem tetszik ami jelen pillanatban történik a színházban és a társulattal, az ma március 27-én a Színház Világnapján kifejezheti ezt azzal, hogy egy szál virágot, ágat, követ elhelyez a színház főbejárat előtti lépcsőjén és ezzel részt vesz a csendes véleménynyílvánításban.
Arra kiváncsi lennék, hogy Te bajszom prtiumos vagy-e?

bajszom 2009.03.28. 15:20:06

természetesen. reklámgrafika, harmadév. különben honnan tudnám, hogy milyen a partiumosok nagyobbik része... ne félj, nem előítélet ez részemről. sajnos. én örülnék a legjobban, ha sokan megcáfolnának. véleménynyílvánításon is részt vettem. hátha - reményében. de nem vagyok optimista. minden jót.
süti beállítások módosítása