HTML

A hét minden napján más rovatot találsz nálunk! Helyes Hétfő-ahová ellátogatni érdemes Kolis Kedd- hogyan éljük túl a bentlakást/albérletet Szaki szerda- minden, ami szakmai jellegű Csemege csütörtök-ehhez nincs mit hozzáfűzni Portré Péntek- ismerős arcok mesélnek magukról Szombati szerenád- hogy ne mondhassák hogy érzéketlenek vagyunk Vegyes vasárnap- minden ami máshova nem fér be

PKE blog

A Partiumi Keresztény Egyetem diákjainak és oktatóinak virtuális közösségi tere

Friss topikok

  • ANDRASGYORBIRO: A PORTRÉ PÉNTEK sorozat keretében igyekszünk mindig valakit közelebb hozni az olvasókhoz, akik arc... (2019.04.03. 05:35) Portré Péntek - Székedi Levente
  • Andrew Pallay: Helló. Nagyon jó ötletnek tartom ezt a kis üzenőfalat, blogot. Remélem fog pörögni az infó a blogo... (2010.12.30. 08:13) Új kezdet
  • Andrew Pallay: Helló. Nagyon jó ötletnek tartom ezt a kis üzenőfalat, blogot. Remélem fog pörögni az infó a blogo... (2010.12.30. 08:12) Titkos zugok - második felvonás
  • Hegyeli Hunor: Es hol marad a hagyma meg a szalonna? (2009.06.23. 11:30) Kolis Kedd - Otthonról vissza..
  • lehetlegyen: nem rossz a cikk, kicsit agresszív az író...akik összeillenek és tudják ésszel és szívvel azok öss... (2009.06.12. 18:09) Szombati Szerenád

Linkblog

2009.03.08. 17:25 garu

Vegyes Vasárnap - Miért Nőnap?

A Vegyes Vasárnap a hét utolsó napján arra alkalmas, hogy bármi, ami nem fért bele a hét másik hat témájába, arról lehessen írni vasárnap. Ahogy a neve is mutatja igyekszünk minél színesebb dolgokról írni, ami azért kapcsolódik hozzánk partiumosokhoz vagy csak egyszerűen érdekes.

 

Március 8 – mindenkinek egyből a Nőnap, a nők jutnak eszébe. Van akinek az anyukája, ami jogos mert általában az is nő szokott lenni, de nem összetévesztendő ez a nap az Anyák napjával, amit május első vasárnapján ünneplünk.

Azt hiszem ma egyre több dologgal vagyunk úgy, hogy megtartjuk, megünnepeljük, de nem tudjuk, hogy miért... ezért gondoltam azt hogy a mai vegyes vasárnap a nőnap eredetéről, történetéről írok.

 

A legrégebbi dátum, amit ezzel kapcsolatban olvasni lehet az 1857 március 8, amikor is emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő több tíz ezer textilipari nődolgozó tüntetett New York utcáin. 1866. szeptember 3. és 8. között az I. Internacionálé (hivatalosan: Nemzetközi Munkásszövetség) első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ez a határozat annak az évezredes sztereotípiának kívánt véget vetni, mely szerint a nők helye kizárólag otthon van.

Ahogy az általában lenni szokott, több féle változatot lehet olvasni erről a napról is, de ami biztos, hogy Clara Zetkin az, akinek nagy hozzájárulása volt a Nőnap kialakulásában. Beszédeiben hírdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét és a nők széleskörű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben. 1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg az első nemzeti nőnapot február utolsó vasárnapjára, 28-ára igazítva.

1910 – ben Koppenhágában, a Nemzetközi Szocialista Nők Kongresszusán határozták el, hogy az 1857 - es márciusi megmozdulás emlékére Nemzetközi Nőnapot fognak tartani. Tehát gyakorlatilag ez inkább egy kommunista vívmány, amelyet az is bizonyít hogy a kommunista diktatúra alatt kötelező volt megtartani.

 

1917. március 8-án (a juliánus naptár szerint február 23-án, azaz: február utolsó vasárnapján) Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később – nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására – II. Miklós cár lemondott, s polgári kormány alakult, mely szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a.

 

1977 óta a Nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon.

 

Boldog Nőnapot!

 

De vajon tényleg jó dolog a Nőnap?

Manapság inkább csak költekezési szokás?

Mi a helyzet a Férfinappal?

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://pkeblog.blog.hu/api/trackback/id/tr66989583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása