HTML

A hét minden napján más rovatot találsz nálunk! Helyes Hétfő-ahová ellátogatni érdemes Kolis Kedd- hogyan éljük túl a bentlakást/albérletet Szaki szerda- minden, ami szakmai jellegű Csemege csütörtök-ehhez nincs mit hozzáfűzni Portré Péntek- ismerős arcok mesélnek magukról Szombati szerenád- hogy ne mondhassák hogy érzéketlenek vagyunk Vegyes vasárnap- minden ami máshova nem fér be

PKE blog

A Partiumi Keresztény Egyetem diákjainak és oktatóinak virtuális közösségi tere

Friss topikok

  • ANDRASGYORBIRO: A PORTRÉ PÉNTEK sorozat keretében igyekszünk mindig valakit közelebb hozni az olvasókhoz, akik arc... (2019.04.03. 05:35) Portré Péntek - Székedi Levente
  • Andrew Pallay: Helló. Nagyon jó ötletnek tartom ezt a kis üzenőfalat, blogot. Remélem fog pörögni az infó a blogo... (2010.12.30. 08:13) Új kezdet
  • Andrew Pallay: Helló. Nagyon jó ötletnek tartom ezt a kis üzenőfalat, blogot. Remélem fog pörögni az infó a blogo... (2010.12.30. 08:12) Titkos zugok - második felvonás
  • Hegyeli Hunor: Es hol marad a hagyma meg a szalonna? (2009.06.23. 11:30) Kolis Kedd - Otthonról vissza..
  • lehetlegyen: nem rossz a cikk, kicsit agresszív az író...akik összeillenek és tudják ésszel és szívvel azok öss... (2009.06.12. 18:09) Szombati Szerenád

Linkblog

2009.03.06. 20:16 andrasgyorbiro

PORTRÉ PÉNTEK-Mostis Gergő

A PORTRÉ PÉNTEK sorozat keretében igyekszünk mindig valakit közelebb hozni az olvasókhoz, akik arcról bizonyára roppant ismerősnek lesznek, ám talán sok közületek nem tudjátok pontosan, hogy kiről van szó, és főképp, hogy mivel foglalkozik, illetve miért fontos egyetemünk életében. 

"Hosszú távon csak a minőségi felzárkózás lehet kiugrási lehetőség"

 

MOSTIS GERGŐ,

a PKE közkapcsolati (PR) referense

 

Gyermekkorában még öntudatosan csillagásznak készült Mostis Gergő (27), a PKE közkapcsolati referense. A kezdeti merész álom követése lassan enyhült, ám így is némileg kanyargós úton jutott el jelenlegi helyére. Az égbolt csodái helyett kezdetben a földön próbálja megtalálni a szépet, 5. osztályos korától szavalóversenyek és színjátszókörök alkalmával lehet őt látni -"szerénytelenség nélkül állíthatom, volt bennem perspektíva". A szatmári Kölcsey Ferenc Gimnáziumban érettségizik,  humán-idegennyelv profilú osztályában, miután matek-info szakon rájön, hogy ezen diszciplína nem neki való,de az osztályfőnöknőt meggyőzte szavaló- és színjátsó tehetségéről, így 10. osztályban "közös megegyezéssel", békésen vállnak el útjai osztályfőnökével, és úgy tűnik, jó időre a reáltudományokkal is. Ekkor már egyértelműen a színművészeti egyetem a cél.

Ám mivel szülei vallásos emberekként a színészetet "túl profánnak" tartják, ezért a közös kompromisszum eredménye magyar-angol szak, azonban itt visszaüt az, hogy csak két évig járt humán gimnáziumba: csak fizetéses helyre veszik fel, mely elbizonytalanítja. Itt jön a képbe a PKE, ahol akkor még vannak szaba és ingyenes helyek filozófián és zene-pedagógián. Szülei a zenét javasolják, Gergő következésképp a filozófián köt ki. "Nagyon megszerettem, különösen a vallásfilozófia került hozzám közel". Tanulmányait megfejeli egy reklámgrafika-diplomával is, "szerencsére első évfolyamként még nem volt annyira gyilkos a verseny, így számottevő előképzettség nélkül is bekerülhettem", majd pedig lassan feltéve  a "pontot az i-re", dolgozik menedzsment-diplomája megszerzésén is. Fő érdeklődési területe mindhárom szakon a reklám, melynek eddig filozófiai és technikai vetüleit tanulmányozta, most pedig gazdasági vonatkozásaiba igyekszik bepillantást nyerni.

"Székely mondás, hogy miután az ember ledipolmázik ,,a mestergerendába beleállítja a pennát", ezért úgy éreztem, nekem is alkotnom kell valamit. Ezt jelentik számára a rendszertelen időközönként megszülető prózai írásai. Kikapcsolódásként a sportot, azon belül is az asztaliteniszt és a sakkot űzi, valamint lelkes új vállalkozása kapcsán, melynek célja, egy számára eddig  hiánycikknek vélt közösségi hely megteremtése.

 

-Gergő, talán sokak számára nem világos: miel foglalkozik egy PR-referense, hogy nézi ki egy átlagos munkanapod?

-Tulajdonképpen nincs klasszikus értlemben vett "munkaköri leírás", így viszonylagos szabadságot élvezek. Ha mégis konkrétumokat kell említenem,akkor mindenképp ilyen a reggeli sajtó-figyelés, ahol az egész Kárpát-medence magyar nyelvű sajtóját átböngészve félreteszem a minket érintő híradásokat, valamint a különböző reklámanyagok menedzselés, szórólapok rendelés és célbajuttatása, valamint egyéb hasonló tartalmú projektek kezelése. Jelentős munkát jelent minden évben az egyetemet népszerűsítő körútak megszervezése is, melynek keretében igyekszünk Erdély összes magyar tannyelvű középiskolájába elmenni, és elmagyarázni, hogy miért érdemes minket választani, valamint begyűjtve a diákok elérhetőségeit, igyekszünk kapcsolatban maradni velük.

 


-Nem árulok el újat azáltal, hogy térségünkben a rendszerváltás  után alakult magánegyetemeknek összességében nincs feltétlenül minden esetben jó hírük. Látsz-e lehetőséget arra, hogy egyetemünk elérje, hogy "sorstársaitól" külön kezelje a térség közvéleménye?

-Jelenleg a PKE alapvetően regionális egyetem. Jelenleg még nehezünkre esik versenyezni a hagyományos nagy presztizsű egyetemekkel, de ez az egyetem fiatal korából adódóan teljesen természetes. Ugyanakkor az erdélyi fiatalok egyetmválasztásában szerintem nagyon jelentőt tényező, hogy informálisan, ismerőseiktől, barátaiktól, mit hallanak egy egy adott egyetem, és főképp, egy egy város diákéletéről, pezsgéséről. Annak alakításában pedig, hogy Nagyváradról milyen kép él a fiatalokban, egyetemünknek természetesen korlátozott lehetőségei vannak. Hosszabb, de már közép távon  is ugyanakkor csak a minőségi felzárkózás lehet az egyetlen kiugrási lehetőség. Most sem azzal kampányolunk, hogy olcsó az egyetem és talán könnyebb hozzánk bejutni, ami szerintem nincs is így, hanem igyekszünk elérni, hogy a PKE pozitív választás legyen diákok számára.Ami pedig a  magánegyetemek által befutott fejlődési pályákat illeti, határozottan azt gondlom, hogy minőségi intézményyé, és nem pedig kereskedelmi egységé kívánunk vállni a jövőben.

-Melyek lehetnek a "földrajzi terjeszkedés" határai?

-Idén először fordul elő, hogy Magyarországon, a keleti határszél településeinek középiskoláiban is megjelenünk egy népszerűsítő körút lehetőségével, hiszen személy szerint, ha nem is gondolom hogy diákjaink számottevő része a jövőben onnan fog érkezni, abban biztos vagyunk, hogy az ottani diákok számára is sok szempontból versenyképes választás lehet egyetemünk. Már csak azért is, mert idén egyrészt 4 mesteri képzés, valamint 2 új alapszak indítását is megkapjuk, amennyiben az engedélyeztetésük megtörténik, amire jók a kilátások.

 

-Mennyire a te feladatot közkapcsolati referensként a magánszférával való kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás, valamint a pénzügyi források szerzése az egyetem számára?

-A kommunikációs- és marketingstratégia kidolgozása és napi megvalósítása egész embert kíván, így erre tulajdonképpen nem sok időm marad. Ez inkább az egyetem "fund-raiserének" feladata.

-Mennyire tartod fontosnak az újszerű kommunikációs eszközök felhasználását a népszerűsítésben?

-Kimondottan fontosnak tartom, hogy a hagyományos módok mellett, kihasználjuk az új, főképp az internet nyújtotta lehetőségeket is, mint a különböző közösségi oldalak , videómegosztó portálok. Éppen ezért nagyon örülök a PKE Blog-nak is, mely jól illeszkedik a hasonló kezdeményezések sorába.

-Akit megihletett a beszélgetés, és további ötletei, kérdései lennének, hol kereshet meg téged ezekkel?

-Minden megkeresésnek, észrevételnek, kritikának örülök. A régi kollégiumi épületi irodában mindig megtalálható vagyok, valamint bármikor írhatnak nekem a mostisgergo@gmail.com címre is. Bővebb  és mindig frissülő információkat egyetemünkről pedig honlapunkon, a www.partium.ro oldalon találhatnak az érdeklődők.

 

 

-

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://pkeblog.blog.hu/api/trackback/id/tr12986069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása