Kolis kedd rovatunk missziója: Túlélési tanácsok kezdőknek és haladóknak - bentlakóknak és albérleteseknek, többek között az otthon lakók tanulságára.
E héten a koleszos egyetemistáknak - de mint említettük, nem csak - egy igen fontos és has korgás miatt sürgető problémáját feszegetjük újból: az evést, és ennek elődjét: a főzést.
Annak,aki az ebédlő könnyű és kalóriaszegény, de egészséges ételével nem bírja ki még 12 órát, de már unja a bentlakás évekig fogyasztott kultuszkajáját, (melegszendvics, poros leves), bizony főzésre kell fanyarodnia.
Mi ebben is segítünk nektek, ugyanis most közzé tesszünk egy igen egyszerű,olcsó, és laktató étel receptjét. A sikeres főzés érdekében , és a diákok esetleges ismereteit figyelembe véve a folyamatot egyszerre mutatjuk be kezdő és haladó szinten.
Salátakrumpli
Hozzávalók:
Az ételhez: Az elkészítéshez:
- négy-öt darab krumpli - fa/gáztűzhely, rezsó
- 2 db savanyú uborka
- hagyma - edény
- egy tenyérnyi vékony húsos szalonna - víz
- egy csipetnyi só
A kevésbé tapasztaltak kedvéért:
Az alapanyagok a következőképpen festenek, a boltban a polcról is a hasonlókat kell levenni.
- Elkészítés:
- Mossuk meg a krumplikat.
- Tegyük bele az edénybe, majd töltsük fel vízzel,hogy ellepje.
- Tegyünk bele egy csipetnyi sót, és tegyük fel a tűzhelyre főni.
- Közben nézegessünk rá, körülbelül fél óra alatt megfő. Erről úgy bizonyosodhatunk meg, hogy amikor beleszúrunk egy villát, könnyen megy, mert a belseje puha. Ha még kemény, hagyjuk főni.
- Közben vágjuk apró cikkekre a szalonnát, majd egy újabb edényben pirítsuk vörösre.
- Nem kell alá olaj, mert a szalonna zsiradékot enged ki magából.
- Hámozzuk meg a hagymát, vagyis távolítsuk el a száraz réteget róla.
- Utána vágjuk apró kockákra az uborkát. Majd a szalonnával együtt ezeket rakjuk egy edénybe.
- A főtt krumpliról öntsük le a levet, majd miután kihűlt, hámozzuk meg, és ezt is vágjuk apró kockákra.
- Végül tegyük a krumpli kockákat is az edénybe, és keverjük össze a többivel.
Máris fogyasztható!
Tálalási javaslat:
Ínyencek tehetnek még bele majdnem bármit. Finom például: olajbogyóval, bármilyen friss zöldséggel, főtt tojással, sonkával, petrezselyem zölddel, ecetes, vagy majonézes öntettel.
Jó étvágyat!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
kahmi 2009.03.24. 22:05:23
bajszom 2009.03.27. 15:25:19