HTML

A hét minden napján más rovatot találsz nálunk! Helyes Hétfő-ahová ellátogatni érdemes Kolis Kedd- hogyan éljük túl a bentlakást/albérletet Szaki szerda- minden, ami szakmai jellegű Csemege csütörtök-ehhez nincs mit hozzáfűzni Portré Péntek- ismerős arcok mesélnek magukról Szombati szerenád- hogy ne mondhassák hogy érzéketlenek vagyunk Vegyes vasárnap- minden ami máshova nem fér be

PKE blog

A Partiumi Keresztény Egyetem diákjainak és oktatóinak virtuális közösségi tere

Friss topikok

 • ANDRASGYORBIRO: A PORTRÉ PÉNTEK sorozat keretében igyekszünk mindig valakit közelebb hozni az olvasókhoz, akik arc... (2019.04.03. 05:35) Portré Péntek - Székedi Levente
 • Andrew Pallay: Helló. Nagyon jó ötletnek tartom ezt a kis üzenőfalat, blogot. Remélem fog pörögni az infó a blogo... (2010.12.30. 08:13) Új kezdet
 • Andrew Pallay: Helló. Nagyon jó ötletnek tartom ezt a kis üzenőfalat, blogot. Remélem fog pörögni az infó a blogo... (2010.12.30. 08:12) Titkos zugok - második felvonás
 • Hegyeli Hunor: Es hol marad a hagyma meg a szalonna? (2009.06.23. 11:30) Kolis Kedd - Otthonról vissza..
 • lehetlegyen: nem rossz a cikk, kicsit agresszív az író...akik összeillenek és tudják ésszel és szívvel azok öss... (2009.06.12. 18:09) Szombati Szerenád

Linkblog

2010.02.02. 22:09 andrasgyorbiro

Új kezdet

Kedves Olvasók,

 

A legutóbbi bejegyzésünk tavaly áprilisban került fel az oldalra. Mondhatni, hogy rövid szüntetet vettünk, de tisztában vagyunk azzal, hogy valójában olyannyira eltűntünk, hogy sokan nem hitték volna, hogy innen még van visszaút. Úgy tűnik van, legalábbis felcsillant a visszatérés reménye, bízzunk benne, hogy nem délibábot láttunk.

Miért kezdjük újra? Van-e erre szükség? Mi lesz ezután? Mi is ez az egész?...

...és ezek mellett nagyon sok egyéb kérdés is felvetődött, melyekre se módom, se kedvem nincs válaszolni. Röviden csupán arról van szó, hogy továbbra is fontosnak tartom azt, hogy legyen egy olyan közeg, mely könnyedén hozzáférhető bárki hálószobájából, napközben rá lehet pillanatani, és ami hídat teremthet a PKE-hoz kötödő személyek között, és közös verbális játszótérré vállhat. Nem mellesleg továbbra is várok minden javaslatot arra, hogy milyen rendezvényeket, eseményeket, közérdekű tudnivalókat hírdessünk, ha bárki tud ilyet, írja meg, és leközöljük. Sokkal jobb ez mint a plakátok vagy a szórólapok, hiszen ezek papírból vannak, és az ilyen mulatságnak  súlyos ára van.

Minden más időközben szerintem úgyis kiderül, ha esetleg mégsem, senkinek nem kell nyugtalanul aludnia, írhat a pkeblog kukac gmail.com címre. Remélem mindneki tudja értelmezni (a szomorú tapasztalat az, hogy nem) azért kell így írni, hogy ne kapjunk a jelenleginél is több ajánlatot Burkina Fasobol, Nigériából és Sierra Leonéból...ha valaki szeretne segíteni dúsgazdag afrikai urak s hölgyek kisemmizett rokonainak kimenteni a családi vagyont Európába, tíz százalékos jutalék fejében, annak továbbíthatok néhány jószándékú ajánlatot, de én magam ezekből inkább kimaradnék...egyszerűen nem tudnék mit kezdeni ennyi pénzzel, csak ezért nem foglalkozok ilyesmivel...

Arról, hogy ez a blog miről szól, mindenki a legelső bejegyzésben olvashat.  Az eddigi struktúra valószinűleg nem fog fennmaradni. Hogy mi lép  a helyébe, ezt még pontosan nem tudom, nagy mértékben függ a felmerülő igényektől, melyeket a fenti emailcímre lehet postázni.  Itt kell elnézést kérnem mindazoktól, akik a hosszú szünet alatt írtak és nem kaptak választ (sokkal többen voltak, mint a látogatottságunk alapján vártam volna), ezentúl munkatársaink napi rendszerességgel fognak ezzel is foglalkozni.

Ha már munkatársak..nagyon fontos: keresünk szerkesztőket, tudósítókat, hogy hozzájáruljanak a bloghoz, ötleteikkel, véleményükkel, mondanivalójukkal. Nem válogatunk, ugyanúgy nyitottak vagyunk diákok és tanárok érdeklődésére.

Nagyjából ennyit, így elsőre, bemelegítésként. Véleményeket ,kritikákat örömmel fogadok a fent megadott email címre (azok kedvéért, akik mindig a végét olvassák el s majd eldöntik érdekli-e őket az írás többi része, ide is leirom: pkeblog kukac gmail.com. ). Minden észrevétel jól jön a gyerekcipőben járó bloggereknek.

Apropó, gyerekcipő: szeretnék mutatni valamit, ami engem mélyen megfogott. Nehezen hittem el, amit láttam és hallottam, idővel sikerült megbarátkozni a tudattal, hogy ilyen létezik, mostanában meg csak önfeledten élvezem. Egy koreai kissrácról van szó, aki tud valamit, amit az ő korában nagyon kevesen, vagy -és ez a valószínűbb- senki más. Sok kellemes percet szerzett eddig, remélem, másnak is elnyeri tetszését a repertoár.

2 komment


2009.04.17. 23:34 andrasgyorbiro

Csemege Csütörtök-gondolatok a 22 emberről és a pöttyös labdáról

 CSEMEGE CSÜTÖRTÖK rovatunk elsősorban azoknak szól, akik szeretnek csemegézni, azaz olyan „kultúrtermékeket” fogyasztani, melyek a megszokottól eltérőek, vagy valóban ritkák és kiemelkedő minőségűek. A hét negyedik napján ezen túl ilyen finomságokból válogatunk nektek.

 

Foci. Labdarúgás. Football, tengerentúlon ,,soccer”, hogy ne keverjék az amerikai focival, ott ugyanis  a ,,football” névre már ez a számomra még mindig homályos sportág már lecsapott.

 

Bevallom, ez a játék igencsak fontos számomra. Lelkesen játszok mindig, tudni igazán viszont sose tudtam. De nem baj, az a néhány pillanat amikor mégis gólt szerezhetem, vagy tudatosan, vagy csak nem tudtam elég gyorsan elugrani a labda útjából és rólam bepattant (az ellenfél kapujába –többnyire) még így is szép emlék...Régen legtöbbször a tömbáhzunk előtti betonúton játszottunk, ami akkor még telis tele volt gödrökkel, homokkal, és egyéb akadályokkal (de micsoda szerencse, a gyermekkórház is közel volt, ha elestünk és tetanusz-injekció vagy kötözés kellett, nem kellett messze menni), ma már szépen le van betonozva, viszont sok a méregdrága parkoló autó, amik miatt ma már nem lehet játszani, hiszen tulajdonosaik rosszul viselnék ha egy egy labda a szélvédőjükön landolna (kiadnak a kocsiért egv vagyont, és az meg nem bír el egy labdával?....) Na de ne nosztalgiázzunk, hanem inkább nézzük át, mik azok az apróságok, zamatos elemek, amik igazi csemegévé varázsolják ezt a játékot.

 

Játék? Vagy sport? Mióta a póker meg a sakk is sport, szerintem nem sport, és nem is csak játék, hiszen háborút is vívtak miatta. Nem vicc. Na jó, nem ez volt a fő ok, de Honduras és El Salvador között lezajlott egy 4 napos fegyveres konfliktus, egy meccs apropóján...részletekért kattintsatok ide.


A szurkolók

 

Nélkülözhetetlenek. Minden nemzetnek megvan a saját szurkolói kultúrája, ami egyrészt abban is megnyílvánul, hogy egy egy világeseményen hogyan bíztatják hazájuk válogatottját, és abban is, hogy hazájuk bajnokságában milyen hangulatot varászolnak a lelátóra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Egyéniségek

 

Nélkülük a futtball világa alighanem sokkal színtelenebb,  szagtalanabb lenne. Van, ki hajviseletével, van ki egyéb különcségével, van ki játéktudásával, és van ki a hölgyszurkolókra gyakorolt hatásával emelkedik ki a ,,22 labdát kergető ember " közül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gólok

 

A focit gólokra játszák. Mindenkinek van kedvence talán, és valóban roppant erős érzelmeket képes kiváltani egy a hálóban landoló labda. Helyszűkében, engedjétek meg, hogy megmutassam azt a gólt, melyet 1986-ban rúgott Diego Armando Maradona, és a közvélekedés szerint a világ eddigi legszebb találta. Érdekesség, hogy nem sokkal azelőtt egy beadást követően , felúgorva ugyancsak ő egyértelműen kézzel ütötte a kapuba a labdát, amit a játékvezetőn kívül az egész stadion látott. Majd nem sokra rá lőtte ezt a csodagólt, mely ide kattintva megtekinthető.

 

Felejthetetlen mérkőzések


Ebből is számtalan volt. Friss élmény a  2005. évi Bajnokok Ligája döntő, amely során az AC. Milan a szünetben 3-0 ra vezett a Liverpool ellen, és a végén pedig....ide kattintva megtekinthető ennek a vérfagyasztóan döbbenetes mérkőzésnek az összefoglalója! Érdemes 7 percet rászánni!!!

 

 

 

 

1 komment


2009.04.17. 21:40 garu

Szaki szerda - konferencia, előadás és miegymás

A SZAKI SZERDA célja, hogy a hét közepén, biztos pontként álljon azok rendelkezésére, akik szakmaisággal, tanulmányokkal, illetve ezekhez lazábban vagy szorosabban kötődő írásokra szomjaznak!

 

Konferencia, előadás és miegymás


Úgy gondolom, hogy aki legalább egy kicsit nem azért jár egyetemre, mert anyuci-apuci erőltette vagy valamilyen más kényszerítő erő hatására, azoknak hasznos lehet hogy megemlítsük azokat a "tudományos eseményeket", amelyek nem tartoznak az egyetemi tanmenetbe.

Elsősorban a különböző konferenciákra, vendég professzorok előadásaira illetve más többé vagy kevésbé tudományos eseményekre gondolok, legyen az esettanulmányi verseny, TDK, szakkör vagy bármi...

Azért is aktuális a téma, mert valljuk be egy fiatal egyetem vagyunk, de mikor néha megtisztel bennünket egy neves, magyarországi (és nem ritkán) nemzetközi viszonylatban is elismert professzor, akkor sajnos általában nincs kinek előadást tartani, mert sok esetben a PKE tanárainak meleg ajánlása mellett is csak lézengenek az emberek ezeken az előadásokon. Pedig lehet érdekes dolgokat hallani ezektől a "dögunalmas" előadóktól...

Prof. Csaba László, közgaszdász, akadémikus, már tartott előadást a PKE-n

Egy konferencián általában az előadások egy téma köré csoportosulnak és ehhez a témához kapcsolódnak az előadások és az előadók pedig általában a bizonyos szakterületen jártasak. Ezen felül alkalom szokott adódni arra, hogy kérdezhessünk, sőt hogy beszélhessünk azokkal a szakemberekkel, akiknek az előadása érdekesnek tűnt vagy aki olyan témáról beszélt, ami felkeltette az érdeklődésünket. Nem utolsó sorban értékes kapcsolatokra lehet szert tenni, amelyek később jól jöhetnek...

Ha egy vendég professzor keveredik az egyetemre, akkor is érdemes elmenni meghallgatni miről beszél, általában egy aktuális témát vetnek fel és tárgyalnak vagy olyat amelyik állandó jelleggel érdekes lehet...

A tanulmányi versenyek röviden arról szólnak, hogy néhány tagból álló diákcsapatok hogyan dolgoznak fel egy esetleírást és a felvetett feladatra milyen megoldást adnak...

TDK - erről volt már szó a blogon (nemsokára nálunk is megrendezésre kerül), de nem árt elmenni és meghallgatni évfolyamtársainkat és nemcsak, mert sokat lehet belőle tanulni. Egyrészt hátha hallunk valami hasznosat - ez azért elő szokott fordulni, akár hiszitek akár nem - másrészt azt is lehet látni, hogy hogyan illetve hogyan nem kell egy előadást megtartani...

A lényeg nagyjából ugyanaz minden szakmai eseménnyel kapcsolatban: egyrészt szélesíti a látókörünket, másrészt nem attól leszünk filozófusok, közgaszdászok, szociológusok, nyelvészek, művészek, stb. mert azt írja az oklevelünkön. Mindezzel az jár, hogy jártasnak kell lennünk minél több a szakmánkhoz tartozó témában és nem utolsó sorban beilleszkednünk bizonyos "szakmai körökbe".

És még valami: egy intézmény színvonalát nem csak az mutatja, hogy milyenek a tanárok, professzorok, hány könyv van a könyvtárban és hány számítógép az info teremben, stb. A PKE megítéléséhez az is hozzátartozik, hogy egy professzor előadásán, akihez egy sokkal nagyobb tradícióval rendelkező egyetemen hallgatók százai özönlenek, a Pártiumon csak beesik néhány diák. A hírnév a diákokon is múlik, könnyű ujjal mutogatni... Tisztelt diákok, mielőtt minősítenénk a PKE-t, arra kérek mindenkit gondolkozzon el azon, hogy hány tanmeneten kívüli tudományos eseményen vett részt...

...bármi is legyen a számvetés eredménye, néha nézzetek be egy - egy előadásra, hátha nem olyan unalmas és hasztalan mint ahogy azt elsőre, előítéletből gondolnánk...

Szólj hozzá!


2009.04.15. 21:45 vanegyno

Kolis Kedd - Otthonról vissza..

Kolis kedd rovatunk missziója: Túlélési tanácsok kezdőknek és haladóknak -bentlakóknak és albérleteseknek, többek között az otthon lakók tanulságára.

Mivel lassan vége a felhőtlen délig alvásnak, anyu főztjének, a lustálkodásnak, a nyugodt beszélgetéseknek, a rokonság rekcumolásának,és az ééédes otthon adta nosztalgikus örömöknek, óhatatlanul előkerül a nagy bőrönd, és a csomagolás. A tudatos felkészülésben, és az egyetemi év tovább élvezésében segítünk nektek ismét tanácsainkkal. Felsoroljuk nektek ezúton, hogy mi az, amit feltétlenül hozzatok el otthonról , és mindenképpen "vetessetek meg" apuval, hogy a visszatérés ne legyen tele kellemetlen meglepetésekkel, és főként hogy a pénztárcátok se terhelődjön annyira.

Ahhoz hogy az otthonról hozott éléskamra jó ideig kitartson, nem elég ha húsz darab  krémest, és francia salátát viszünk. Legfontosabbak az alapélelmiszerek, amelyek tartósak, és mindig össze lehet dobni belőlük valamit. Ezek otthon is könnyen fellehetők. Lássuk csak, mik is ezek: liszt, cukor, kávé,tejpor, tojás, húskonzerv, májkrém, spagetti, makaróni, porosleves, étel fixek, befőttek, száraz felvágottak, krumpli, fűszerek, édességek,stb.. 

 

Tovább gondolva a majdani nagyváradi szobánkban-lakást, igen fontosnak bizonyul a frissen mosott ágynemű,a textilek, a törölközők, és aruhák-cipők alapos kitisztítása, kivasalása. (A cipőt vasalni nem oylan fontos. )

Ruhák terén nem is bezsélve arról, hogy ugye, mivel a téli írhabundáinkat már hazavittük, most bátran, sőt nagy hévvel keressük elő a szekrény mélyéről a színes nyári gönceinket! (Bujjunk bele, és állapítsunk meg, hogy csinosabbak vagyunk mint tavaly. Akinél nem ez az alternatíva áll fenn, annál majd a szesszió és egy tavaszi fellángolás hatására ugyanez lesz a helyzet, úgyhogy aggódásra semmi ok!) Mindenképpen csomagoljuk be a fürdőruhánkat és a napolajunkat is, ugyanis a még sokáig eltrató nagyváradi hőség -örömünkre - a strandra fog száműzni bennünket.

 

A nagy melegre felkészülve, egy ventillátort is igen kifizetődő beszerzni, ugyanis akkor majd nem kell szeptemberig a zuhany alatt ülnöd az elviselhetetlen hőség miatt.

És! Ne felejtsük el, hogy majálisig már nem sok van hátra, lehet hogy addig nem lesz újra hazamenés. Hozzunk tehát sátrat, takarót, napozót és lenge lábbeliket! A kiránduláson nem szokott megmaradni sem a finom sült szalonna, de még ugyan a nagyi bora sem. Tankoljunk fel tehát!

Jó utat Nagyváradra!

2 komment


2009.04.14. 20:45 andrasgyorbiro

Helyes Hétfő - a világ legismertebb "m" betüjéről

Helyes hétfő - a hét legnépszerűtlenebb napján, olyan HELYekről olvashattok, ahova érdemes benézni vagy csak egyszerűen észrevenni, hogy van. Aki már észrevette és már ismeri, az egészítse ki az infókat, vagy csak egyszerűen meséljen el egy ott megesett sztorit.

Kétségek gyötörtek, miközben ezt a bejegyzést írtam. Kétségek, részben azért, mert többen figyelmeztettek arra, hogy a mai ,,Helyes Hétfő" főszereplője némiképp kilóg a sorból. Míg ugyanis az eddig bemutatott, és többé-kevésbé melegen ajánlott helyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy Nagyvárad rossz, vagy jó, érdekes vagy unalmas, álmos vagy pörgős, de mindenképpen egyedi város legyen diákszemmel is, addig az a ,,hely" és az a vállalat, melyről pár szót szólnék, ahhoz járul csupán hozzá, hogy igen távolról hozzánk érkező turisták is megkaphassák biztonságosnak vélt ,,egyen-ebédjüket" és mi is bizalommal térhessünk be valahová, már már abban az édes illúzióban hogy ,,hazai, megszokott ízeket találunk" egy-egy nagy "m" betűvel ellátott helységen a világon bárhol, Bejrútban, New Yorkban, Szingapúrban.

Nem szeretnék senki idegeivel játszani, főképp nem egy nyílvánvalóan nem stresszemntes Húsvét-hétfő után, ezért elárulom, hogy a McDonald'sról szeretnék írni. Tudni nem sokat tudok róla, itt is jó régi bajtársunkra, a wikipediara támaszkodunk, ahonnan mindent meg lehet tudni, mint pl. azt, hogy a céget Dick és Mac McDonald alapította 1940 május 15.n (tedd szívedre a kezed, és úgy válaszolj gondolatban: ugye érzed, hogy most ezáltall több, gazdagabb lettél...). Több tényszerű adatot nem is közölnék most, egyrészt nem akarom elvenni a wikipedia üzemeltetőinek kenyerét, másrészt aki szeretne a témában elmélyedni, az úgyis megteheti ide kattintva (ha valami érdeket találtok, azt írjátok meg nekünk a pkeblog@yahoo.com címre, vagy hozzászólásként, a legéleslátásúbb olvasót jutalmazzuk, vagyis eljöhet szerkesztőségünk egy tagjával  a központi McDonald'sba, és vendégünk egy sajtburgerre és 5 dl szódavízre. (tényleg van szódavíz, csak kérni kell-régen ingyen adták, ma már nem teszik).

Na jó, előre látva a népharagot, mely a kíváncsiság kielégítetlenségéből fakad, két dolgot azért mégis elmesélek. Egyrészt, amit kevesen tudnak, az az, hogy a McDonald's , vagyis a vállalat alig több mint a Földön lévő McDonald's éttermek (melyek száma már átlépte a 31 ezret) alig ötödét üzemelteti, nagy többségük különböző franchise-modellek révén mások által van üzemeltetve, tehát más a valódi tulajdonosuk. Egy másik érdekesség az, hogy Budapesten, a Nyugati téren, a Nyugati Pályaudvar tőszomszédságában lévő éttermük több ízben , több szakértő által is a elnyerte a ,,világ legszebb gyorsétterme címet", mert hogy ilyen is létezik. Egyébként a Nyugati p. ről még sokan azt sem tudják, hogy Gustav Eiffel tervezte, és a maga nemében páratlan építészeti értékű vasszerkezet tartja egyben, az pedig hogy egy ilyen rangos hely van a szomszédságában, többnyire csak az ínyenceknek jut tudomására.

Érdekes egyébként, hogy a McDonald's megítélése általában jellemzően kétpólusú. A globalizációt kedvelők szemében a határtalanság úttörője a vállalat, épp azért, mert többnyire ugyanazt a termék-skálát és minőséget nyújtja a világ minden táján, ezért, tágan értelmezve kicsit úgy érezhetjük magunkat, mintha mindenhol otthon, vagy itthon bárhol lennénk. Mások viszont gyanakodva tekintenek rá, és a helyi, egyéni, és kétségkívül megőrzendő (gasztro)kultúrára leselkedő veszélyforrást látnak benne.

Én a magam részéről úgy vagyok vele, de ez szigorúan magánvélemény, hogy attól önmagában, hogy valaki beugrik néha a McDonald'sba, és fogyaszt ezt azt, még nem válik hűtlenné a magyar- vagy az erdélyi konyha iránt, mint ahogy a testsúlya sem fog kizárólag emiatt vészesen megugrani. A szélsőséges eseteket és egyéneket leszámítva, ezért én nem érzem úgy, hogy szembe kellene állítanunk a McDonald's ot a szilvapálinkás disznóvágás-kóstolójával, vagy a BigMac-et a saját kertünkben termő zöldségekből összedobott salátával. Egy változatos étrendben szerintem mindnkettőnek bőven jut hely.

Ami pedig a véleményezést illeti, azt gondolom, hogy bizonyos területeken, gondolok itt elsősorban az édességekre, mint a ,,shake"-ek és a fagyik, a McDonald's verhetetlen, és mindig szívesen térek be ezekért ha arra járok. Ugyanakkor, nálunk még nincs, de Magyarországon már bevett szokás hogy reggel 10 ig ,,McReggeli" -t kínálnak, ennek keretében pedig bárki megkóstolhatja a világ legpocsékabb tojását! Rendeljünk tehát ésszel, és akkor biztonságban (l)ehetünk Bejrútban, Szingapúrban, és a Főutca végén is.

1 komment


2009.04.13. 14:04 vanegyno

Vegyes Vasárnap

A legyőzhetetlen élet ünnepe

"Pontosan nem tudjuk megmondani, hogy a Názáreti születése mikor is volt. De méltó, igazságos, nekünk meg üdvös, hogy a Legyőzhetetlen Nap ünnepén köszöntsük minden fények Forrását, örvendezzük eljöttét. Karácsonnyal ellentétben a Krisztosz földi életének utolsó napja ténylegesen ősi természeti ünnephez kötődik. Az Emberek Barátja meghal, mikor meghalnak az életet visszafogó erők, s a kirobbanó életet beteljesítve föltámad, hogy már többé soha meg ne haljon. Megörökíttetik az igazság: a tavasz következik a télre s az éjszakára a nappal – nem pedig fordítva." 

A krisztuskövetők föltámadás ünnepe konkrét és személyes. Nem általában beszélnek a zsigereinkben hordozott Reményről, nem ihletet adó mítoszokkal táplálják a Holnapra éhes szívünket, nem kiagyalt szép mesékkel tartják bennünk a Lelket – bár mindezek becses kincsei kétlábú kultúránknak. Sokkal többről van szó. Valódi történeti eseményre emlékeznek, hús és vér, gyönyörű személyes valóság igézi meg tekintetük, ünnepük fénye átragyogja az univerzum és az emberszív minden sötétjét.

Mintegy ezernégyszáz évvel népe rabszolgasorból való szabadulása után kelt föl a szabadító Úr ünnepi asztalától az, aki nevében is az Úr szabadítását hordozza. Elindult Jesua ben Joszef, hogy minden reá figyelmezőnek, vele valódi közösséget vallónak megnyissa az utat a teljes és visszavonhatatlan szabadság felé. Utolsó földi útjára indult, hogy aztán ez az út minden utak elsejévé váljék, a függöny mögé vezető, véresen fönséges úttá, az el nem apadó Szeretet, a nem rendülő Bizalom, a mindeneket ölelő és hordozó Irgalom útjává.

A magas ég nem elégedett meg azzal, hogy a föld porába alászálljon, hogy egyesüljön teremtményeivel, hogy tudatlan ellenségeire árassza aggódó, féltő szeretetét. Több kellett neki. Szállt tovább alá, átlépvén a halál kapuját, hogy Galilea, Szamária, Júdea útjai után bejárja Hádész tartományait. Ledöntvén az alvilág kapuját megoldotta a sötétség és a halál kötelékeit, kifosztotta az ősi Ellenség tömlöceit, elvitte a Jó Hírt az árnyékvilágban sínylődőknek.

Onnan aztán a magasba emelkedett. De nem egyedül ment föl Atyjához, vitte magával a volt foglyokat. Atyjukhoz vitte őket, haza. Oda, ahol sok hely van. Ahol mindeneknek helyet készített, vért verejtékezve. Oda, ahová rövidebb-hosszabb, rosszabb-jobb élet után megyünk egyszer mi is utána.

Most ott ül Minden Erők Urának jobbján. Ránk gondol, velünk érez, közbenjár értünk és osztogatja ajándékait. Mégis, mert szeretete határtalan irántunk, azért velünk is itt van a Kenyérben, a Borban, szerettei közösségében, a szívünkben – közelebb hozzánk, mint mi magunkhoz. Itt van a kisemmizettekkel, a megalázottakkal, a gyötrődőkkel, a leselejtezettekkel – halni készen értük-velük újra. De itt van az emberségben, erkölcsben fogyatékosokkal, a jó és a szép analfabétáival, az Országot nem ismerők hajléktalanjaival – várakozik türelemszeghetetlen és kopogtat, bebocsátásra vár. Mert nem akarja egyetlen bűnös, egyetlen tudatlan halálát sem, hanem hogy hozzátérjen mindenki, akit jónak alkotott, hogy megtérjen és éljen.

Ma, amikor a vallási meggyőződésükért, hitükért szerte a világon üldözöttek nyolcvan százaléka, mintegy 230 millió ember Krisztus követője, időszerűek és erőt adók Pál apostolnak rómaiaknak szóló alábbi szavai. Fontolgassuk őket, ízlelgessük a Biblia más igéivel, míg a Legyőzhetetlen Életnek szívünkből forrásozó vizét föl nem fedezzük. És aztán ne szűnjünk szemlélni Őt, a semmiből minket isteni természetünkben újjáteremtőt, nehogy újra alvilági bugyrokba hulljon a Fényre, a Szabadságra, az elveszíthetetlen életteljességre alkotott áldásönmagunk:


“Ki szakíthat el bennünket Krisztus szeretetétől? Nyomor vagy szükség? Üldöztetés vagy éhínség, ruhátlanság, életveszély vagy kard? Amint meg van írva: ‘Minket minden időben teérted irtanak, s vágójuhok módjára tartanak.’ De mindezeken diadalmaskodunk őáltala, aki szeret bennünket. Biztos vagyok ugyanis benne, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelemségek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmasságok, sem magasság, sem mélység, sem egyéb teremtmény el nem szakíthat bennünket Isten szeretetétől, amely Krisztus Jézusban, a mi Urunkban van.” (8,35-39)   (forrás:makusz.hu)

Szólj hozzá!


2009.04.11. 23:46 andrasgyorbiro

Szombati Szerenád-akkusztikus romantika

Szombati Szerenád

 
...a szombat esték titkairól szebbik és az erőssebbik nemről, a hogyanokról és a miértekről.
Tulajdonképpen ma már mindenütt zenét hallunk. Itthon, mert a falak vékonyak. A piacon, mert az árusok meg akarják mutatni hogy a török magnó igen is jól szól. Taxiban, mert a rádió ,,ingyen van". Sőt, nemrég jártam az Ady gimnáziumban, ahol felfedeztem, hogy szünetekben zenével ébresztik fel a diákokat, kis hangszórók vannak a folyosókon. Annó mi is akartunk ott iskolarádiót csinálni, akkor nem jött össze, most úgy látom, megvalósult. (ez célzás: el lehetne nevezni rólam...!-nyílván csak vicc...de azért nem lenne rossz ötlet).
Szóval arra gondoltam, hogy ha már itt romantikus, vagy annak vélt dolgokról szólunk, akkor gondolhatnánk arra is, hogy melyek azok a dalok, dallamok, melyeket a Föld lakóinak nagy része alkalmasnak vél arra, hogy a ,,Szombati Szerenád" rovatunk tárgykörébe való gondolatok és érzéssek kerítsék hatalmába. Beirtam a Google-be a ,,best love songs" c. varázsigét, és többek között az alábbi listára bukkantam. Kiemelten azok, amik a cikk szerzőjének kedvencei, nem az enyémek, ezektől én el is határolódok. Tulajdonképpen csak vitaindítónak szánom a listát, hozzászólásokban ki lehet egészíteni, vagy jól le is lehet húzni egyik-másik dalt. Rosszul sikerült egy randi, és úgy érzed Whitney Houston a hibás? Épp lelki gödörben voltál, és akkor elkezdett valamelyik előadó ,,nyávogni" a rádióban? Netán úgy érzed, hogy az, hogy sikeres a szerelmi életed, kizárólag egy-egy jól megválogatott telefonos csengőhangnak köszönhető? Mond el a véleményed hozzászólásként, hajrá, hajrá!!!

1 WHITNEY HOUSTON -I WILL ALWAYS LOVE YOU
2 ELVIS PRESLEY -LOVE ME TENDER
3 CELINE DION -MY HEART WILL GO ON
4 JOURNEY -OPEN ARMS
5 PAUL MCCARTNEY & WINGS -MAYBE I’M AMAZED
6 RIGHTEOUS BROTHERS -UNCHAINED MELODY
7 LIONEL RICHIE/DIANA ROSS -ENDLESS LOVE

8 ELTON JOHN -YOUR SONG
9 JACKSON 5 -I’LL BE THERE
10 AEROSMITH -I DON’T WANNA MISS A THING
11 ETTA JAMES -AT LAST
12 BEE GEES -HOW DEEP IS YOUR LOVE

13 SINEAD O’CONNOR -NOTHING COMPARES 2 U
14 OLIVIA NEWTON-JOHN -I HONESTLY LOVE YOU
15 BILLY JOEL -SHE’S GOT A WAY
16 FRANK SINATRA -FLY ME TO THE MOON
17 FAITH HILL -BREATHE
18 PETER GABRIEL -IN YOUR EYES
19 CHICAGO -IF YOU LEAVE ME NOW
20 SONNY & CHER -I GOT YOU BABE

 

21 OLIVIA NEWTON-JOHN/JOHN TRAVOLTA -YOU’RE THE ONE THAT I WANT
22 BARBRA STREISAND/NEIL DIAMOND -YOU DON’T BRING ME FLOWERS
23 NAT KING COLE/NATALIE COLE -UNFORGETTABLE
24 ERIC CLAPTON -WONDERFUL TONIGHT
25 JOE COCKER -YOU ARE SO BEAUTIFUL
26 STYX -BABE
27 ROD STEWART -YOU’RE IN MY HEART
28 MARVIN GAYE -LET’S GET IT ON
29 WILLIE NELSON -ALWAYS ON MY MIND

30 CELINE DION -BECAUSE YOU LOVED ME
31 STEVIE WONDER -YOU ARE THE SUNSHINE OF MY LIFE
32 JOHN LENNON -WOMAN
33 BRYAN ADAMS -(EVERYTHING I DO) I DO IT FOR YOU

34 REO SPEEDWAGON -KEEP ON LOVING YOU
35 CARPENTERS - SUPERSTAR
36 BARRY WHITE -YOU’RE MY FIRST, MY LAST, MY EVERYTHING
37 NO DOUBT -DON’T SPEAK
38 MADONNA -CRAZY FOR YOU
39 BON JOVI -I’LL BE THERE FOR YOU
40 SHANIA TWAIN -YOU’RE STILL THE ONE

41 KISS -BETH
42 MEATLOAF -I’D DO ANYTHING FOR LOVE
43 EXTREME -MORE THAN WORDS
44 BILL MEDLEY/JENNIFER WARNES -I’VE HAD THE TIME OF MY LIFE
45 TONI BRAXTON -UNBREAK MY HEART

46 AL GREEN -LET’S STAY TOGETHER
47 PRINCE -I WOULD DIE FOR U
48 SADE -BY YOUR SIDE
49 BONNIE RAITT -I CAN’T MAKE YOU LOVE ME
50 ATLANTIC STARR -ALWAYS

51 JANET JACKSON -THAT’S THE WAY LOVE GOES
52 DEF LEPPARD -LOVE BITES
53 BARRY MANILOW -MANDY
54 ALICIA KEYS -FALLIN’
55 PRETENDERS -I’LL STAND BY YOU
56 ROBERTA FLACK -THE FIRST TIME EVER I SAW YOUR FACE
57 FOREIGNER -I WANT TO KNOW WHAT LOVE IS
58 EMOTIONS -BEST OF MY LOVE
59 JOURNEY -FAITHFULLY
60 COMMODORES -THREE TIMES A LADY

61 HEART -ALONE
62 MR. BIG -TO BE WITH YOU
63 LEE ANN RIMES -HOW DO I LIVE
64 MODERN ENGLISH -I MELT WITH YOU
65 RICKY MARTIN/THE FREE WHORE -NOBODY WANTS TO BE LONELY
66 GOO GOO DOLLS -IRIS
67 BANGLES -ETERNAL FLAME
68 BOSTON -MORE THAN A FEELING
69 INXS -NEVER TEAR US APART
70 DAVID CASSIDY -I THINK I LOVE YOU

71 LED ZEPPELIN -WHOLE LOTTA LOVE
72 CAPTAIN & TENILLE -LOVE WILL KEEP US TOGETHER
73 VANESSA WILLIAMS -SAVE THE BEST FOR LAST
74 CHAKA KHAN -I FEEL FOR YOU
75 PETER FRAMPTON -BABY I LOVE YOUR WAY
76 DONNA SUMMER -LOVE TO LOVE YOU BABY
77 LISA LISA & CULT JAM -ALL CRIED OUT
78 EDWIN MCCAIN -I’LL BE
79 GUNS N’ ROSES -SWEET CHILD O’MINE

80 KENNY ROGERS & DOLLY PARTON -ISLANDS IN THE STREAM

81 BONNIE TYLER -TOTAL ECLIPSE OF THE HEART

82 CHRIS ISAAK -WICKED GAME
83 BOYZ II MEN -I’LL MAKE LOVE TO YOU
84 CYNDI LAUPER -TIME AFTER TIME
85 WHAM -CARELESS WHISPER

86 BRUCE SPRINGSTEEN -SECRET GARDEN
87 WHITESNAKE -IS THIS LOVE
88 DIDO -THANK YOU
89 CHEAP TRICK -I WANT YOU TO WANT ME
90 BRIAN MCKNIGHT -BACK AT ONE

91 ELVIS COSTELLO -ALISON
92 AIR SUPPLY -ALL OUT OF LOVE
93 PAT BENATAR -WE BELONG
94 N’SYNC -THIS I PROMISE YOU
95 ROXETTE -IT MUST HAVE BEEN LOVE

96 ANDY GIBB -I JUST WANT TO BE YOUR EVERYTHING
97 CHRISTOPHER CROSS -THINK OF LAURA
98 LL COOL J -I NEED LOVE
99 ENRIQUE IGLESIAS -HERO
100 POISON -EVERY ROSE HAS ITS THORN

(forrás: http://jesusisonline.wordpress.com/2008/02/14/100-best-love-songs-of-all-time/)

 

Szólj hozzá!


2009.04.11. 14:53 andrasgyorbiro

Portré Péntek - Dr.Flóra Gábor

A PORTRÉ PÉNTEK sorozat keretében igyekszünk mindig valakit közelebb hozni az olvasókhoz, akik arcról bizonyára roppant ismerősnek lesznek, ám talán sok közületek nem tudjátok pontosan, hogy kiről van szó, és főképp, hogy mivel foglalkozik, illetve miért fontos egyetemünk életében.

 

 Dr.Flóra Gábor

 Dékán, Egyetemi professzor 

  ,, ... az igazságtól úgyse kell félni...”

 (a képen kislányával, Katinkával)

 

Marosvásárhelyen született, 1965-ben, majd az 1980-as évek második felében szerez diplomát a kolozsvárai Babeş-Bolyai egyetem filozófia-történelem szakán, bár a szociológiához való vonzódás már akkoriban megmutatkozik esetében.  ,,Abban az időben a szociológia egyetemi szintű művelésének még komoly akadályai voltak, a filozófia szakon lehetett csupán egy szakirányként felvenni, ez volt tehát a legtöbb, amit ebből akkor ki lehetett hozni”.

 

Az egyetem után nem volt lehetősége arra, hogy a felsőoktatásban vagy a kutatói szférában helyezkedjen el:  ,, tervezett, központosított kihelyezési politika érvényesült, tehát minden végzős hallgató köteles volt elfoglalni egy tanári állást, valahol az ország valamelyik sarkában”. Jó tanulmányi eredményei alapján nem kerül nagyon távolra, hanem a Brassó melletti Feketehalom középiskolájába, ott éri a rendszerváltás. Ezt követően két évig az újjáalakult sepsiszentgyörgyi elméleti Mikes Kelemen Líceumban tanított.

 

Továbbra is a felsőoktatás vonzza, ám még azelőtt adódott számára egy továbbtanulási lehetőség a prágai Közép-Európai Egyetemen, amit nagyon jó döntésként értékel: ,, számomra a nemzetközi kitekintés kezdetét jelentette és hihetetlen változás volt, hogy bekerültem ebbe a multinacionális környezetbe. Az egyetemnek minden hallgatója gyakorlatilag más országból jött, és nyugati tanárok vezetésével dolgoztunk.” Egy év elteltével lehetősége nyílt rá, hogy tanulmányait a híres oxfordi egyetemen folytassa.  Prágába visszatérve a nacionalizmus kutatóintézetének munkatársa volt Ernest Gellner professzor vezetésével, kinek személye nagy hatást gyakorolt rá.

 

(Oxford)

 

Doktori tanulmányait illetően dilemma elé került, miszerint külföldön folytassa, vagy pedig fogadja el a PKE oktatói állását. Utóbbit választja, már csak azért is, mert, szavaival élve ,, egyre inkább úgy éreztem a külföldi tanulmányaim során, hogy kezdek elszakadni a hazai környezettől, és lassan bizonyos szempontból kívülálló szemével tekintem a hazai helyzetet.”.

 

1995-ben belekerül a hazai realitásba, de mindez nem rettenti el, inkább kihívásként értékeli. ,, Nagyon nehéz volt a kezdeti időszak, mert szinte sokkhatásként ért az a realitás, amivel itt találkoztam a külföldi évek után, az akkori körülmények  sokkal rosszabbak voltak, mint a mostaniak. Teremhiány volt, kisebb esőzések után is gyakran elázó alagsori helyiségekben tanítottunk...”.

Jelenleg a Társadalomtudományi Tanszék professzoraként és a Bölcsészettudományi Kar dékánjaként tevékenykedik, feleségével és két kislányával él boldog családi életet.

 

 -Hogyan értékeli lassan 20 év elteltével azt az időszakot, amikor, nemsokkkal     a rendszerváltás után,  lehetősége adódott külföldön tanulni?

 Egy új világnak a kitárulkozása volt, egy felfedezés, egy hihetetlen tapasztalat. Azt láttam - a  társadalomtudományok területén legalábbis - hogy az itthoniak sok esetben nagyon elfogultan és nagyon – hogy úgy mondjam – békatávlatból közelítik meg az eseményeket, kintről nézve ez másképp látszott. Nem az ország térképe volt a középpontban és a különböző települések elhelyezve ezen a térképen, hanem az ország maga látszott kicsinek és benne a romániai magyarság még kisebb entitásnak, mert ugye nekem mindig magyaráznom kellett, hogy ki is vagyok.  Nem volt elég az, hogy Romániából, hanem milyen közösséget képviselek Romániában, és ez nyugaton mindig külön magyarázatot igényelt.  Erre különféle stratégiákkal kellett felkészülni,  hogyan is mutassam be, egyáltalán az identitás körülírása az egy kihívás volt.
A másik pedig az, hogy rá  kellett jönnöm arra, hogy a kisebbségi értékeket és ügyeket is a tudományos diplomácia eszköztárával kell képviselni, nem pedig egy elfogult és egyoldalú kiállással, hanem megvan annak a módja, módozata,  hogyan lehet bemutatni ezt a témát vagy ezt a kérdést a külföldi audiencia előtt, és hogyan lehet hitelessé tenni a nyugati társadalomtudományi szóhasználatban is és a tudományos beszédmód konvencióinak megfelelően is, hogyan lehet ezt az ügyet felvállalni.  Én ebben a kérdésben egyedülálló tapasztalatot szereztem.

 

-A külföldi tanulmányok alapján meg tudná határozni, hogy miben más a külföldi társadalomtudományi megközelítés, paradigma?

 A nyugati társadalomtudományi megközelítésnek az alapértéke az objektivitás, a felülemelkedés, a valamiképpen egyszerre külső és belső viszonyulás. Tehát kívülálló kell lenni, de ugyanakkor empatikus kell lenni. Az alapérték ugye az Plátónnak a jelmondata, aki az igazság szeretetét előbbre helyezi. De azt nekem meg kellett tanulnom, hogy az igazságtól úgyse kell félni, mert az igazság a mi oldalunkon van,  tehát a hitelesen képviselt igazsággal távolabbra jutunk, és hosszabb távra tudjuk megalapozni a jövőnket, mint az elfogult féligazsággal.

 

 

(Konferencián)

 

-Mint lassan 15 éve az egyetem oktatója és mint kari vezető, hogyan mutatná be az itt szerzett tapasztalai alapján egyetemünket kívülállóknak, például mindazoknak az érdeklődőknek,, akik egyelőre csak a blogon keresztül ismernek minket?

Azt hiszem, hogy a miénk egy sajátos értékekkel bíró egyetem, amely más intézményeknél jobban biztosítja a közösségben való tanulás, a közösségi élet lehetőségét, és ahol a szakmai szocializáción túlmenően az itt tanulók otthonosabban, otthonosabb társadalmi környezetben készülhetnek fel a feladataikra, és sajátos közösségi hagyományt, hagyományokat adhatnak tovább nemzedékről nemzedékre. Itt lehetnek teljes értékűek, magyarként, keresztényként  és szakemberként is, a szakemberek közösségén belül is, mivel az egyetem értékorientációja, nevelési környezete rendkívül befogadó és toleráns, legalábbis arra törekszik, hogy ilyen legyen. Ez véleményem szerint egy többletlehetőség, és abból a szempontból is többletlehetőség, hogy a szülőföldön, a régióban nyújt lehetőséget, tehát a régió sajátosságainak megfelelő képzési környezetet nyújt, és ahhoz alkalmazkodó képzési környezetet. Tehát nem kell elmennie távoli vidékre vagy településre, nem kell idegennek éreznie magát annak, aki minket választ.

 

-A szakmai kérdéseken túlmenően, talán kevesen tudják Önről, hogy mi az, ami révén igazán ki tud kapcsolódni, illetve hogy melyek a kedvenc szabadidős tevékenységei?

Nehéz munkanapok után a vacsoraasztal mellett órákig üldögélve, olvasgatva szoktam feltöltődni. Ilyenkor leperegmek, letisztulnak bennem a nap eseményei. Van amikor a hallgatás, a csend, a meditáció segít, máskor a kitárulkozás, a gondolatok, élmények megosztása – feleségem ebben is pótolhatatlan, hűséges társam. S mivel többnyire reggeltől estig távol vagyok kislányaimtól, nagy szükség van arra, hogy érezzük egymás jelenlétét, így – amikor anyukájuk átadja nekem ezt a szerepet - az esti mese sem marad el...

 

Kedvenc italai :  (minőségi) sör , kínai pálinka

Nem kedvelt italai : szénsavas üdítők

Kedvenc ételei : rakott krumpli, majonézes túró

Nem kedvelt ételei : hagyma

Kedvenc napszaka:  késő este 

Kedvenc könyvei: Sommerset Maugham: Akkor és most

                                Lion Feuchtwanger: Rókák a szőlőben

                                Albert Camus: A pestis

Kedvenc filmei:   Casablanca

Legjobb tulajdonsága: kitartás 

Legrosszabb tulajdonsága: erőn felüli feladatvállalás
Kedvenc helyei:  Prága, Oxford (fiatalkori szerelmeim)

Szólj hozzá! · 1 trackback


2009.04.10. 00:03 vanegyno

Csemege Csütörtök

 "Hiánypótló
kelet-európai retró downtempo."
                      

 CSEMEGE CSÜTÖRTÖK rovatunk elsősorban azoknak szól, akik szeretnek csemegézni, azaz olyan „kultúrtermékeket” fogyasztani, melyek a megszokottól eltérőek, vagy valóban ritkák és kiemelkedő minőségűek. A hét negyedik napján ezen túl ilyen finomságokból válogatunk nektek.

E héten is szervusztok kedves pékáés fiatalok! Eheti menünk desszertje egy zenekar lesz. Akikről szívügyünknek tartjuk lerántani a leplet előttetek. A nyitott lelkűeknek, és a műanyag feldolgozásokon túl is elhallóknak szívből ajánljuk a Bijou-t .

Ő  egy anyaországi együttes, amely a minimál hangzást, lassú tempójú, nyugodtabb életérzést képviseli, amellyel mostanáig keveset találkozhattunk minket körülvevő zenei életben. A letisztult, akusztikus zenei alapokon és a lassú tempón jól érvényesül a finom, játékos énekdallam, valamint a könnyed, álmodozó, magyar szövegek.

Mint például a Mese című dalukban:

                                         
„Múlik az este, szétterül az éjjel
Vonatom keresi metszetét a térrel
Fülledt, forró az éj
Éget a szél

Mezítláb utazom, s meztelen a lelkem
Mögöttem maradt minden ami nem kell
Ismeretlen a táj
S száz csoda vár…”

 

A banda, 2003-ban alakult, azóta sok tagcserét és minden féle változást, de koncertet, és elismerést is megért. A Párizsban tapasztaltakat élményputtonyukban hazahozták, ide kívánták azt a légkört, szellemiséget zenéjükkel megteremteni. A Bijou dalai ilyenre is sikeredtek. Jók kávézáshoz, teraszon üléshez, borozáshoz, fagyizáshoz, lubickoláshoz, és öntudatra ébredéshez is akár.  Mint a Céltudat című dalban is énekli énekesük, az a szép lyány, Hártó Szilvia:


„Célozz meg céltudat
Mutasd a szép utat
Vagy csak súgd fülembe
Mit rakjak üvegbe
S mit rakjak szerteszét
Önmagam kedvesét
Vagy annak hamuját
Egy kis zöld kapun át
Vessem a semmibe
Változás kell ide
Gyönyörű változás
A szomszéd is árkot ás … ”

Szilviáék énekelnek többek között  egy bizonyos kék kabátról, arról, hogy a depresszió egy gyönyörű ló, és még arról is, hogy néha attól leszünk boldogak, ha megtanuljuk, hogy legyen valaki kevésbé fontosabb.

 

 

„… Talán futnék még, de már nincsen hova mennem
S a rosszat keresi az ördög bennem
Lehet utam egy változás, egy furcsa állomás

Nem tudom meddig tart, de már várom a végszót
Szeretném levenni az összes béklyót…  „

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!


2009.04.08. 22:00 andrasgyorbiro

Szaki Szerda - hasznos apróságok az interneten

A SZAKI SZERDA célja, hogy a hét közepén, biztos pontként álljon azok rendelkezésére, akik szakmaisággal, tanulmányokkal, illetve ezekhez lazábban vagy szorosabban kötődő írásokra szomjaznak!

 

 Az előző héten a wikipedia rejtelmeibe igyekeztem beavatni az érdeklődőket, a sok levél hatására ezen a héten további apróságokat mutatnék meg, melyeket talán nem mindenki ismer, de rendkívüli mértékben segíthetnek azoknak, akiknek szakdolgozatot, TDK dolgozatot, beadandót, vagy bármi egyebet kell írniuk.

Hányszor van az, hogy bár jól beszélünk, vagy legalábbis úgy gondoljuk, hogy jól beszélünk egy idegen nyelvet, mégsem ugrik be a megfelelő kifejezés, vagy valamilyen külföldi forrás akad kezünkben, és egy kulcsszót meg kell értenünk belőle. Keveseknek van 8 szótár a polcán, viszont segítség enélkül is található. A szotar.sztaki.hu oldalon számos (kattintsatok ide) nyelvű szótárt találunk, mely oda-vissza könnyen kereshető, szinonimákat is ismer, ajánljuk mindenkinek!

 Még kellemetlenebb az, ha románul nem ugrik be valami...(nyílván ilyen sosincs, ez pusztán fikció!)...ha mégis, vagy csak el szeretnénk játszani a gondolattal, hogy milyen lenne az, ha nem tudnánk jól románul,  a Transylvania Info szótára segítségünkre lesz, mely ide kattintva érhető el.

 

Szükség van egy könyvre, de egyszerűen nincs meg sehol? Biztos ez? Néha a fától nem látjuk az erdőt...talán nem midnenki ismeri, de egyetemünk könyvtárának rendkívül könnyen használható online keresője van, így otthonról, pizsamában megnézhetjük, érdemes-e felbaktatni több mint 25 lépcsőfokot a könyvtárig. Ide kattintva érhetitek , és kereshettek szerző, cím vagy tárgyszó alapján (pl. közgazdaságtan,szociológia,  stb..).

 Amennyiben ,,házon belül" nem tudjuk csillapítani tudásszomjunkat, érdemes megnézni, hogy esetleg Budapesten nem található-e meg az óhajtott olvasmány. Ezt megtehetjük a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár online keresőjében, mely ide kattintve érhető el, és hasonlóképpen egyszerűen kereshető. Ha pedig megvan a keresett könyv, biztos van egy kedves részképzésen kint lévő ismerős, vagy egy ismerős ismerőse, vagy egy ismerős barátjának rokona,vagy bárki aki jutányos áron, szívesen elhozza nekünk(egyébként kiszámolták, hogy a világon tulajdonképpen átlagosan minden ember 6 embernyi távolságra van egymástól, tehát pl. egy chilei birkapásztorhoz is ,,eljuthatunk" 6 emberen keresztül!)

 Egy másik, dinamikusan bővülő és roppant hasznos link a Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa, mely révén gyakorlatilag az összes, Magyarországon megjelenő és eddig megjelent folyóiratának tartalomjegyzéke, de sok esetben a teljes cikkek is (pl. Közgazdasági szemle esetében!) elérhetőek! Ide kattintva már böngészhető is!

Ennyi lenne a móka mára, ostromra kész a tudás vára!

1 komment


2009.04.07. 23:26 vanegyno

Kolis Kedd

E hét keddjén nem mindennapi, de ritka fontos , már-már katasztrófaszámba menő történésekről lesz szó. Ha megtörténik veletek, hogy a déli álomból kipattanva a zuhanyzó felé véve az irányt, a csapból nem folyik semmi, netán az éjszaka közepén, ne adj Isten horrorfilm nézése közben szűnik meg az áram,vagy a radiátorra ráfagynak a vízcseppek, ne uralkodjon el senkin a pánik. És még csak az anyukáját  se hívja fel sírva.

Hanem most jegyzeteljen, és majd tegye a következőket..

 

Stratégiák vészhelyzetre:

 

Mit tegyél, ha:

 

Nincs víz:

Ha koleszos vagy, panaszkodj a gondnok bácsinál igen kedves hangon és empatikus arrcal. (Ez titok: volt aki ezt törölközőben tette meg, hivatalos ügyekre fogva a tisztasága fontosságát, és hatott a dolog.)

Bizonyosodj meg róla, hogy kifizetted a víz számlákat. Ha ez megvan, győződj meg arról is, hogy a szomszédoknak sincs. Ha van, akkor hívd fel a vízhivatalt és, nagyon panaszkodj és legyél végképp megsértve.

Ha mindez tűrhető időn belül nem segít, még ne vonulj ki demonstrálni. Vegyél öt literes ásványvizet,- nem szénasavasat- és kérj meg valakit, aki bizalmas, hogy fogja és öntse rád amíg mosakszol.

Nincs gáz, meleg:

… és te még mindig koleszos vagy, szintén kérj gondnoki segítséget. Ha más a helyzet, albérlet, netán otthon vagy, a gázat adó bácsiknak is meg kell mondani a mindent ami bánt. Aztán: fel kell venni minden meleg ruhát. Vagy összebújni a közelben lévőkkel. Netán fújni egymást.

Ha nincs áram:

Attól még van élet. Nappal is. Mondjuk, mert kikapcsol a monitorod, és meglátod, hogy milyen poros. És mert kimozdulsz a szobádból, ha csak azért is, hogy megkérdezd, a szomszédok is úgyanúgy szenvednek-e mint te. Efféle vészhelyzetekben értékes kapcsolatteremtéseknek voltam már tanúja. Ha eljön az éjszaka, elemlámpa, gyertya és minden a helyén lesz romantikusan. Foszforeszkálós karkötővel például balesetmentesen lezajlik egy fogmosás is. Gyakoroltabbak világíthatnak észként az éjszakában.

 

Te hogyan oldod meg mindezeket?  Mesélj, kommentelj nekünk!

 

Jövő héten folytatás!

Szólj hozzá!


2009.04.07. 00:56 andrasgyorbiro

Helyes Hétfő - Nagyszüleink is rá fognak szokni...

Helyes hétfő - a hét legnépszerűtlenebb napján, olyan HELYekről olvashattok, ahova érdemes benézni vagy csak egyszerűen észrevenni, hogy van. Aki már észrevette és már ismeri, az egészítse ki az infókat, vagy csak egyszerűen meséljen el egy ott megesett sztorit.

 

Nagyszüleink is rá fognak szokni...

...mindazokra az étkekre, melyek egészen a közelmúltig szinte ismeretlenek voltak Nagyváradon, és Erdély egyéb városaiban, amelyek azonban, talán épp ezt bepótolandó, most gőzerővel terjeszkednek. Gondolok itt elsősorban a Gyros-, valamint a Kebabárusokra, a Shaormara és egyéb társaikra, melyek eleinte talán gyanakvás tárgyai voltak, mint minden ismeretlen jelenség városunkban, mára azonban egyértelműen belopták magukat a nagyváradiak szívébe, és persze,gyomrába.

Nem szeretnék egy helyet sem kiemelni, hiszen egyrészt, bevallom, hogy mikor ilyen helyre érkezek, általában már oly heves bennem a vágy, hogy e falatokat élvezhessem, hogy az olyan részletek fölött, mint a hely neve, könnyedén elsiklok,másrészt meg nyílván mindenki megtalátla már a számára leginkább megfelelő helyet. Inkább tegyünk tisztába néhány alapvető dolgot!

Kebab- gyűjtőnév, rengeteg féle sült hűst, illetve ebből elkészített ételt jelent. Alapvetően , a Közel-Keleten főképp bárányhúsból készül, időnként marha, csirke , néha hal is lehet az alapanyag. Amit mi nevezük Kebabnak (vagy Kebapnak) az a Döner Kebab, ami általában pitába helyezett húst, zöldségeket, és leggyakrabban tzatziki mártást valamint csípős szószt jelent. Németország első számú gyorskajája, a németországi muszlim közösségek jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a világon mindenütt népszerűvé válljon.   

                                                                                                         

Gyros - a Kebab hellén adaptációja, legalábbis a wikipedia szerint. Amennyiben a görögök nem így tudják vagy gondolják, a fórumba megírhatják véleményüket. Alapvetően mindig bárányhúsból készül (nálunk nem), mindig tzatziki mártás jár hozzá (nálunk nem), és alapvetően csak hagyma és paradicsom van benne (nálunk nem). A giros szó egyébként görögül forgást jelent. Hogy miért, arra a tippeket várjuk a pkeblog@yahoo.com címre, a helyes válasz beküldői között kisorsolunk valakit, akit a szerző meghív egy gyrosra, melyben valószinűleg nem bárányhús, nem tzatziki szósz és nem csak hagyma és paradicsom lesz, de ettől még lehet, hogy érdemes írni nekünk. Amúgy a gyros is eredetileg egy ételt jelent, a sandwich alakja csak a globalizált, és felpörgött világ terméke, hiszen a tányért, kést-villát nem lehet kézbevenni és urbanizálódni. (A fast-food mozgalomra reakcióként született ,,slow-food" mozgalomról majd midnenképp fogok írni).


Shaorma-Shawarma az eredeti írásmódja, előbbi kettőtől alig különbözik, sőt, tulajdonképpen csak annyi, hogy az eredeti, Közel-keleti recept alapján ambia és tahini szósszal kínálják. Wikipediaban rákeresve, olyan érdekességekre is rábukkanhatunk, mint hogy Irakban guss néven ismerik, vagy hogy nálunk Romániában az ára 10 RON körül mozog és gyakran kefirrel kínálják (a szerző azt sem tudta, hogy nálunk lehet kefírt kapni-ilyen az, amikor a digitális tapasztalat megelőzi a valódit?)

Remélem, hogy sikerült némiképpen  zavart  rendet teremteni a fejekben, és ezentúl mindannyian bizonytalanabbak tudatosabbak leszünk majd, mit is kérjünk, ha ránk kerül a sor...

Szólj hozzá!


2009.04.05. 23:27 vanegyno

Vegyes Vasárnap

 A Vegyes Vasárnap a hét utolsó napján arra alkalmas, hogy bármi, ami nem fért bele a hét másik hat témájába, arról lehessen írni vasárnap. Ahogy a neve is mutatja igyekszünk minél színesebb dolgokról írni, ami azért kapcsolódik hozzánk partiumosokhoz vagy csak egyszerűen érdekes.

És most csak úgy általában a vasárnapokról..

A vasárnap a hét– a napjainkban általános, Európa keresztény részein szokásos felosztás szerinti – hetedik, záró napja, a Biblia szerint a hét első napja, amelyen Krisztus feltámadt, ezért a keresztény egyházak minden vasárnapot Krisztus feltámadása ünnepeként ülnek meg. Korábban Európában is a hét első napjaként tartották számon, s többek között, sok országban még ma is annak számít. Az asztrológiában a vasárnapot a Naphoz kötik (lásd az angol Sun-day kifejezést).  (forrás: wikipédia)

Az iskolában vallásórán azt mondta, a tanító néni, hogy ezt a napot meg kell szentelni, pihenni kell ilyenkor és nemes dolgokkal foglalkozni. Aztán hallottuk, ahogy éneklik: „szomorú vasárnap.. „, és tipikusan magunk elé tudjuk képzelni a Zorán dalát, amikor vasárnap délután egy kicsit sápadtabbak voltak a kirakatok, a város meghal egy kicsit, a mama által diktált szép ruha is ismerős, és még a fagylalt is jól esik nekünk is.

 

 És mit szoktunk mi tenni vasárnap? Egyesekben tevődik fel az újabb kérdés erre, hogy: vajon mit is lehet, amikor nincsenek nyitva a boltok, nincs nyüzsgés, lejjebb hagy a szmog és még behallani a madárcsicsergést is a szobánkba.. És bár már akkor is izeg-mozog bennünk a jövő hét minden gondja, mégis jó lenne a vasárnapokat a „maguk nemében” megélni. Megszentelni..Íme néhány tipp, ha egyedül is, ha magányosan is, és ha unottan is, hogy szebbé váljék, és feltöltsön a hétre.

Talán kiskorunkból maradt bennünk a vágy, de vasárnap, óhatatlanul a közös nagy ebédek, a rokonokkal való találkozások, és a családdal együtt töltött idő napja. Amikor felkerült a vasalt fehér abrosz, és a szép étkészlet, amikor a szép ruhára vigyázva kellett játszani a szomszéd gyerekekkel, és amikor csurrant-cseppent mindig valami finom édesség. Ezért ha tehetjük, legyünk velük, mert ők a mi várunk bizony. Lepjük meg sütivel, mosollyal, öleléssel őket, a hatás nem marad el. A hosszú beszélgetések feltöltik lelkünket az új hét viszontagságaihoz.
Vasárnap, amikor a hajtásnak se még se már nincsen nyoma, hagyatkozzunk mi a nyugodtságra. Sétáljunk, szedjünk virágot, biciklizzünk, nézzünk kirakatokat, foglalkozzunk minnél többet a körülöttünk lévőkkel: gyerekkel, baráttal, kerttel, állattal. A vasárnapi ebéd legyen más. Gyújtsunk gyertyát hozzá, kerüljön elő egy kis finom bor is ha lehet, de jó a málnaszörp is. Virágnak meg most a cicus is. Fő, hogy a szemünk sarkából az a bűvös szó áradjon, amit manapság már giccses kimondani. Nekünk ne legyen az. Adjuk vissza az igazi értelmét.
Az ügyön segít, ha lelkünket is ünneplőbe öltöztetve, elmegyünk templomba. Kinek ami jó, és ki amit szeret. Csak a robosztus épületért, az emberekért, a mormolt imáért, az énekekért, azért az illatért, és a magunkba való nézésért is megéri. Olyankor jó gondolkodni. És engedi, hogy belé ivódjanak a meleg, erőt adó szavak.
Jövő héten is lesz vasárnap.
 
 Lássuk, Ti mit csináltok ezen a hétfő előtti napon:
 
Egyetemistáink mondták:
 
„ A vasárnap általában arra való lenne, hogy kipihenjem a hét addigi napjait. Csak hogy belegondolva abba, hogy hogy néz ki a jövő heti programom, annyira kétségbeesek, hogy képtelen vagyok lazítani.” Zsolt
 
„Én vasárnap mindig ki vagyok meredve. Fekszek. A szombat hatása. Nincs mit ezen bővíteni.”   Éva
 
„ Én vasárnap általában a családdal szoktam beszélgetni. Vagy interneten vagy telefonon. Meg sétálok a parkban a húgommal. Ez most már egyre többet így lesz. „ Andrea
 
 
Nekem nem tetszenek a vasárnapok, mert a hétfő előtt vannak. Azt hiszem ez az érzés meg az iskolából ragadt rám. A hétfő korai keléssel indult s ez nyomasztó érzéssel jár. Meg a tudat, hogy vége a hétvégének, ez már belém ragadt,  olyan „deja vu”  szerű minden héten. Szerintem a hétvégéhez nem is tartozik a vasárnap a hétvége inkább a péntek és a szombat. Azt hiszem, úgy 500 éve viszont szerettem volna, mert a vasárnap az vasárnapot jelentett s akkor ment mindenki a vásárba s a szürke hétköznapokat kicsit kiszínezte, de manapság a vasárnap már hétköznapi művelet, elvesztette az idillikus varázsát. Most azon gondolkodom hogy van e olyan hogy vasárnapi hangulat és hogy az milyen lehet… Azt hiszem az irodalomban már olvastam olyat hogy vasárnapi hangulat s valami vidámságra utalt. A vasárnapról a gyerekkorom egy része is eszembe jut. Vallásosan neveltek, vasárnaponként mentünk templomba, s úgy rémlik, mindig sütött a nap és fagyiztunk a haza felé úton. Azt hiszem, ha összekötöm a gyerekkorral, akkor vidám a vasárnap, akkor még nem voltak hétfői kötelezettségek.

Szólj hozzá!


2009.04.04. 22:31 vanegyno

Szombati Szerenád

 

...a szombat esték titkairól szebbik és az erőssebbik nemről, a hogyanokról és a miértekről.
Ezúttal a két nem alapvető különbségeiről, vagyis a kutya-macska barátságról!?
 

 

 

Mert ugyan kapcsolata az ellenkező nemmel - kivételes eseteket kivéve - mindenkinek van...

Párkapcsolata is általában. Az is az ellenkező nemmel. Konfliktusa még inkább. Igy hát, figyelembe kell vennünk néhány szempontot. Mert bizony nem ugyanúgy müködünk. Aki ezt tudja, megismeri, és elfogadja, talán sikeresen tud majd együtt élni. Aki nem, annak úgy sincs más választása..

Különbözik az agyunk, máshogy kódoltak bennünket, évszázadok során eltérő funkciókra állt a szervezetünk , más a szerepünk, másak a vágyaink, szükségleteink, és sorolhatnám. De ez túl bonyolult. Most elejét veszem. Vagyis megpróbálom.

Könvtárpolcokat leszedve,  a szakirodalmat kimeritve,  látottakon, hallottakon, megélteken innen és túl, összegűgyjöttük nektek a női és férfi természet egymástól elvárt alapvető különbségeit.

Lássunk most a nőkét, a pasik tanulságára!

 Mi kell a nőnek ?

Egyenlőség: - éreznie kell, hogy egyenrangú társként kezelik, és hasonlóan fontos a véleménye. Ezt úgy lehet elérni, hogy kikérjük tőle azt! S ez nem arra vonatkozik, hogy akkor ott aztán papucskormány és túlértelmezett emancipáció. Nem, ez nem az. Csak demokrácia. Egyzerű példa: ne irasd be bowling tanfolyamra a tudta nélkül, és ne is aludj te kiterülve a francia ágyon, mig ő a kanapén.

Figyelem: - Rendszeres olvasóink ezt már kivülről tudják, ugyanis a nőnapi cikkünkben igen ecseteltük ennek fontosságát, és minden cikkbe igyekszünk lopni belőle amúgy.

Ha férfi vagy, hogy értsd: (mert ha nő, te blog nélkül is kivülről tudod) - ha a nő szomorú és csalódott, szüksége van rá, hogy  ezt észrevedd,éreztesd vele, hogy mellette állsz, segited, megérted. Mondd el amiket amúgy is gondolsz: menniyre szép, mennyire szereted, mennyire jó, hogy létezik a számodra. Ha többek közt érted is, kicsinosítja magát, vedd észre, tedd szóvá. pl. " Ma, zseniálisan nézel ki! Gyönyörű vagy! Jó rád nézni! Mondtam ma már, hogy mennyire szeretlek?" Ugye, nem nehéz? Jegyzetelni.. És a kimaradhatatlan kedvenceim: figyelmeskedj apróságokkal. És a virágot se felejtsd el! Mint nő mondom, hogy egy márciusi tulipán- a "csak úgy " alkalomból- nálam eltart májusig. Mármint a hatása.

Éreztetni, hogy nő: - ezt az előbb leirtakkal is nagyon eredményesen lehet. Plusz még mindenképpen megéri elhitetni párunkkal -az igazságot természetesen-, hogy nekünk a teste is pont annyira szép mint a lelke, és amiatt vagyunk az ő kedvese és nem a szomszéd Marié, mert nekünk az is a legszebb a világon. S persze nem beszélve azokról a dolgokról amik a nőknek alapból kijárnak. S ez nem feminizmus. Ez az ajtó kinyitása, az előreengedés, a csomag elvevése, a kabát feladása, a zár megszerelése, vagyis a tiszteleted kifejezése.

E témában kérdezősködtünk köztetek, az egyetem folyosóin is. A következő válaszokra akadtunk: 

 
„ Férfi és nő egymás kiegészítői. Platón szerint hajdanán a férfi és nő egy volt, és tökéletes párost alkottak, volt négy kezük, négy lábuk és mindenhol duplán, így remekül boldogultak minden szinten. De aztán az Istenek látván e földi jót, bosszúból kettéválasztották őket.
 Azóta férfi és nő keresik egymást, keresik a másik felüket.„Réka
 
 
 „A férfi-nő különbség nem létezik, mindannyian emberek vagyunk, ugyanolyan gyarlóak, mint bármelyik másikunk. Ráadásul idős korunkra, mindkettőnek fityegni fog majd.” András
 
 
„Véleményem szerint egy csata létezik a két nem között.
Az ami vonz a másik nemben, az taszít is, és ami taszít az vonz is.
És minél nagyobb "feladat",ha megfejthetetlen, akkor érdekesebb, mert foglalkoztat, mert újat nyújt.
Ez egyfajta játék és ha a másik nem akar játszani,...elmúlik a varázs
Ja, és nincs barátság a két nem között az egyik a kettő közül többet akar, lehet hogy nem tudatosult benne de így van. Ez is játék, csak itt már magával is játszik az ember.” Blanka
 
 
„ A nők, és a férfiak gondolkodása nagy vonalban elüt egymástól. Ez különböző biológiai, fiziológiai vizsgálatok statisztikai számszerűsítéséből derül ki. Így meghatározták a női, és a férfi gondolkodásmódot. Az elsőt empatikus, a másikat szisztematizáló agynak nevezték el. Ez egy nagyon durva rövidítés, amelyből hosszú távú következtetésre nem túlságosan alkalmas. Mit is takar ez. Nem a női és a férfi gondolkodásmódot differenciálja egymástól el, hanem csak a fő tengelyét határozza meg. A nők ilyen szempontból érzelem-központúak, jobban vonzza őket a kommunikáció, az emberi kapcsolatok, az érzelem-központúság, jobban hajlanak romantika és az érzékenység felé, és java részben jobb intuitív és empatikus készségékkel is rendelkeznek.
 Ezért van az, a legtöbb esetben, hogy mint a kislányok babáznak, és akár maguk 3-4 baba helyett is beszélnek, játszanak, interaktív kommunikációt szimulálnak, addig a legtöbb fiú nem vonzódik ez iránt. A férfi, alapértelmezetten a tipikus rendszerező agy, minden létezőben az összefüggéseket keresi, rendszert próbál benne találni. Azonban az eredményekből semmilyen egyénekre szóló következtetést nem vonhatunk, hiszen éppúgy lehet egy nő rendszerező gondolkodású mint egy férfi alapjában véve empatikus. Egyes kutatók megállapítottak egy harmadik, amolyan arany középutat, a kettő közt, akikben egyformán egyesül a kettő.
 Mint semmit a világban, ezt sem szavak, hanem a számok után kell értelmezni. Minden az adott abszolút minta gondolkodásmódhoz való közelítés, úgymond arany határoz meg, tehát egy empatikus gondolkodásmódot ne képzeljünk rózsaszín fátyolba zokogó zsebkendők mögött.
 A 0 és a 100% között mozog mindenki, és valahol közelebb tart a 100% fele, amennyiben itt a maximum az E - gondolkodás abszolút értekével egyenlő.
 Mint láthatjuk, a gondolkodásmód egyértelműen elszeparálja, és egy szintig meghatározza a két nem alapjellegét és feladatát az életben.
 De csak egy szintig.” Sanyi

 

Jövő héten második felvonás. Férfiakról nőknek.

Addig is:

Te nő! Neked mi kell?

Kommenteljetek, írjatok, vitatkozzatok!

 

4 komment


2009.04.03. 19:54 andrasgyorbiro

Portré Péntek - Mándra Judit

 A PORTRÉ PÉNTEK sorozat keretében igyekszünk mindig valakit közelebb hozni az olvasókhoz, akik arcról bizonyára roppant ismerősnek lesznek, ám talán sok közületek nem tudjátok pontosan, hogy kiről van szó, és főképp, hogy mivel foglalkozik, illetve miért fontos egyetemünk életében.

 

Mándra Judit 

„Diplomatikusabbnak tartanak sok férfinél”

Mándra Judit a PKED elnöke


,,Éppen TDK-lázban égünk, épp most érkeznek meg a legújabb plakátok”- fogad a munka sűrűjében Mándra Judit, a PKED elnöke. Viszonylag nagy családból származik, 2 nővére után harmadik lányként érkezett a családba. Édesapja elvesztése után egy évig otthon maradt, mivel nem szerette volna édesanyját egyedül hagyni. Az így eltöltött idő azonban nem volt haszontalan, hiszen egy könyvesboltban dolgozva még inkább elmélyülhetett az olvasás iránti szeretete.

 

Gyermekéveiben vidéken élő nagymamája nevelte, vallásos, konzervatív szellemben. Kezdetben az orvosi pályát találja vonzónak, ám időközben csökken az ez iránti vonzalma. A PKE népszerűsítő körútján az ragadja meg, (ami talán sokak számára inkább ijesztő), hogy itt még van felvételi, ezért remélte hogy itt még színvonalas oktatás folyhat.

 

A diákszervezettel először egy ismerőse révén kerül kapcsolatba, ám már az első rendezvényen megtetszik neki a légkör, olyannyira, hogy sikerrel pályázott titkárnői állásra,m ajd alelnökké avanzsált, ahonnan némi  unszolás után rászánta magát arra, hogy induljon az elnöki pozicióért is. A viszonylag gyorsan megmászott ranglétra után szembesült azzal igazán, mennyi teendő is vár rá...

Hivatásának fő elemének az érdekképviseltet tekinti, ennek kapcsán büszke arra, hogy sikerült elérni a vizsgadíjak csökkentését, valamint elfogadtatni az új ösztöndíjszabályzatot is. Korábban is részt vett szervezőként szinte valamennyi programban, legyen az a gólyabál vagy az ,,Egy kalap alatt”, manapság pedig minden egyes rendezvényre neki kell rábólintania. Forradalmi reformokat egyelőre nem tervez, sokkal fontosabbnak tartja az eddig kialakított rendszer tökéletesítését, hatékonyabb működtetését.

 

A bulvárhírek iránt kivácsiskodók kedvéért megosztotta velünk, hogy több mint két éve stabil párkapcsolatban él, valamint, hogy amennyiben akadnak szabad percei-órái, olvas, vagy hazautazik. Gyanítjuk, hogy a számára legérdekesebb életrajzi regényeket, valamint bármilyen szempontból elgondolkodtató írásokat a vonat zakatolásának ritmusára olvassa.

Jövőre vonatkozó tervei még nem kiforrottak, azonban biztos, hogy mesterizni szeretne.

Önmagát jellemezve a folyamatosan mosolygós, vidám (tanúsíthatjuk), valamint a diplomatikus jelzőt szokta emlegetni. Szívhezszóló bók volt számára, amikor megjegyezték, hogy számos férfinél is képes diplmatikusabban fellépni.

 

 

 

-Amikor beléptél a PKED-be, nyílván élt benned egyfajta elképzelés arról, hogy milyen lehet ezt a szervezetet vezetni. Most, hogy ezt már első kézből tapasztalod, menyiben látod mindezt másmilyennek?

 - Természetesen kirajzolódott bennem egy „kisfilm”, hogy hogyan fogom a dolgokat csinálni, többé kevésbé meg is valósult ez, csak azzal az apró buktatóval nem számoltam, hogy emberekkel dolgozni nem könnyű, mégis szerencsém van, hogy a körülöttem lévő  tagok támogatnak mindenben. Jó csapat jött össze és így hatékonyan tudjuk végezni a dolgunkat.

 

 -Sokan mondják, hogy a PKED nagyon népszerű és hatékony a bentlakó hallgatók körében, azonban a váradiakat, akik csak bejárnak az egyetemre, kevésbé tudja megragadni. Mit gondolsz  erről, illetve mit gondolsz, ha ez valóban így van, hogyan lehetne ezen segíteni?

 - A mi ajtónk mindenki előtt nyitva áll. Mi mindenkinek örvendünk aki a diákság életét szeretné egy kicsit feldobni és a diákokért dolgozni, legyen az váradi vagy bentlakó. Nem teszünk különbséget bentlakó vagy nem bentlakó között. Itt egyedül az a probléma, hogy a mai diákság nagy többsége érdektelen az ilyesmi iránt. Úgy vélem, hogy ez általánossá vált és ennek gyógymódja hozzáállásuk megváltoztatása.

 

-Említetted, hogy az érdekképviseletet tekinted fő feladatodnak, ehhez azonban az kell, hogy legyen kiknek az érdekeit képviselni, vagyis hogy eljussanak hozzátok a panaszok, javaslatok a diákság köréből. Hogy érzed, szoktak-e elég gyakran hozzátok fordulni, és mit lehetne tenni azért, hogy még inkább bizalommal keressék meg a diákszervezetet különböző ügyeikkel?

-A hallgatóság nagy többsége nincs azzal tisztába, hogy mi közvetlen kapcsolatban vagyunk a vezetőséggel és ha van valamilyen problémájuk hozzánk akármikor fordulhatnak és ha módunkban áll segítünk. Van rá példa természetesen, hogy különböző problémákkal megkeresnek minket és általában elégedetten távoznak. Fontos lenne, hogy a diákok tudatosítsák magukban, hogy mi értük vagyunk. Ha valamit szervezünk nem a magunk kedvéért van hanem azért, hogy a diákéletet némiképp fellendítsük. És ugyan így van az érdekképviselettel is. Az hogy a Rektori Tanácson ott vagyok minden héten egy kapu a diákság és a vezetőség között.

 

-Említenél néhányat a jövőbeli terveitek közül, gondolok itt elsősorban a rendezvényekre, valamint bármire, amit érdemes lehet esetleg már most bekarikázni a naptárunkban?

- A szaknapokat mindenképpen meg szeretném említeni: a héten volt a filozófus nap ezt követően húsvét után lesznek megrendezve a  Szociológia (  április 22) és a Szociális munka   (április 28) napok A Partiumi Tudományos Diákköri Konferencia (PTDK), május 8-10 között lesz megrendezve. Ez az egyetem legnagyobb rendezvényei közé tartozik. Csak buzdítani tudjuk a diákságot, hogy jelentkezzenek, mert veszíteni valójuk nincs csak is nyerhetnek azzal, hogy részt vesznek az ilyen és ehhez hasonló eseményeken.

Ezt követően megrendezzük a Diáknapokat (május 13-17). Ez pár éve nincs megrendezve, de ismét vissza szeretnénk ezt hozni a diákéletbe, mert szükségesnek találjuk.

 A Közgazdaság napok és a Képzőművészet napok együtt lesznek idén megtartva, május 22 és 24 között.

Majd a nyár folyamán augusztus 11-16 között a Kárpát Medencei Nyári Egyetem, mely talán a legnagyobb rendezvénye az egyetemnek.

 A paletta nagyon színes mindenki válogathat kedvére a rendezvényeink között. Mindenképpen buzdítani szeretném a diákságot, hogy tényleg nem magunkért vagyunk, hanem a hallgatókért, ezért csak annyit kérünk tőlük, hogy bizalommal forduljanak hozzánk és tiszteljenek meg minket részvételükkel a rendezvényeinken.

 

2 komment


2009.04.02. 22:35 vanegyno

Csemege Csütörtök

 CSEMEGE CSÜTÖRTÖK rovatunk elsősorban azoknak szól, akik szeretnek csemegézni, azaz olyan (kultúr) termékeket fogyasztani, melyek a megszokottól eltérőek, vagy valóban ritkák és kiemelkedő minőségűek. A hét negyedik napján ezentúl ilyen finomságokból válogatunk nektek.

 
 
 
Füves könyv
 
E héten az érdemes olvasni valók polcáról a Füves könyvetvettük le nektek. Márai Sándor gyógyító gondolatai, egy perces kis szösszenetek egy kötetbe szedve. Kinyitható pont azért, vagy csak úgy. Reggeli kávéhoz, délutáni napozáshoz vagy éjszakai magány oldására. Vagy csak simán, ha elveszted a lényegét a létnek. Itt biztosan találsz pár fogódzót.
 
Olvashatsz a szenvedélyről, a kísértésről, a kényelemről, arról, hogy a szépség törékeny, hogy megcsaljuk az orvost, arról, hogy sokat kell sétálni, és arról is, hogy a csomagolás öregít.
 
És mivel, a puding próbája az evés, kóstoljátok, olvassátok !  Nekünk írta ...
 
Az író gondolatai a Füves könyvről -  a Füves könyvből:
  
„Arról, mi célja e könyvnek
Olvasó, ez a könyv szeretne őszinte lenni. Egy ember írta, kinek tudása szerény és véges. Nem akar mást ez a könyv, mint mind a megszámlálhatatlan könyvek, melyek a régmúlt és félmúlt időben beszélni akartak az ember sorsáról a világban. Szeretné elmondani egy ember, hogyan kell lakni, enni, inni, aludni, betegnek lenni és egészségesnek maradni, szeretni és unatkozni, készülni a halálra és megbékélni az élettel. Nem sok ez, mert az ember általában s e könyv írója különösen keveset tud csak önmagáról és a világról. De emberi feladatnak elég. Többre nem is vállalkozhatunk az életben.
Ez a könyv tehát őszinte lesz, olvasó, s nem eszmékről és hősökről beszél majd, hanem csak arról, aminek köze van az emberhez. Írója nem tanítani akar, amikor e könyvet írja, hanem tanulni. A könyvekbol akar tanulni, melyeket előtte írtak a bölcsek és a beavatottak, az emberek életéből akar tanulni, amennyire azt megfigyelni és megértenie sikerült, az élet jeleiből akar tanulni, tehát a betüből, az emberi szívből, a füvekből és az égi jelekből egyszerre. Mert mindez együtt alakítja az emberi sorsot. Nem tudós könyv ez, csak olyan, amilyent az elemiben tanítanak. Aki írta, nem ismeri a feltétlen igazságot és gyakran téved a részletekben. Mert ember. De keresi a feltétlen igazságot, s nem röstelli, ha téved a részletekben. Mert ember. Olyasféle lesz hát ez a könyv, mint a régi füves könyvek, melyek egyszeru példákkal akartak felelni a kérdésekre, mit is kell tenni, ha valakinek a szíve fáj, vagy elhagyta az Isten.
S aki jobban tudja, mondja jobban. „
 
És még..
 
 
„Olyasféle ez a könyv, mint a régi füves könyvek, amelyek egyszerű példákkal akartak felelni a kérdésekre, mit is kell tenni, ha valakinek a szíve fáj, vagy elhagyta az Isten. Nem eszmékről és hősökről beszél, hanem arról, aminek köze van az emberhez. Írója tanulva akarja tanítani embertársait, tanulva a régiektől, a könyvekből, azokon keresztül az emberi szívből, az égi jelekből. Elemi ismereteket kíván közvetíteni az emberi élet alapigazságait illetően. „
 
 

Mert:  "Az irodalom teljesen haszontalan; egyetlen haszna, hogy élni segít"

(Claude Roy).    

Olvasásra fel!

Szólj hozzá!


2009.04.01. 22:02 andrasgyorbiro

Szaki Szerda- Wikipedia

A SZAKI SZERDA célja, hogy a hét közepén, biztos pontként álljon azok rendelkezésére, akik szakmaisággal, tanulmányokkal, illetve ezekhez lazábban vagy szorosabban kötődő írásokra szomjaznak!

 

Wikipedia. Nagyon nehéz megítélni e fogalmat objektíven, indulatok  , avagy lelkesedés nélkül. Egyfelől jelenti a tudás immár egyre korlátlanabbnak tűnő szabadságát, hiszen teljesen ingyen érhető el a világ legnagyobb, többnyelvű, digitális, teljes mértékben aktuális tudástára. Egyfelől pedig, épp azért, mert ingyenes a szolgáltatás, felmerültek, és továbbra is felmerülnek bizonyos aggályok vele kapcsolatban, természetesen azzal kapcsolatban, hogy mennyire hiteles forrásokból származnak a cikkek. Az ezen való aggodalmon túl pedig minden bizonnyal új fejezeteket nyított a jelenség a plágium, illetve az ötlet-lopás területén is, hiszen soha nem volt még ilyen könnyű szinte bármiről tartlmas információhoz jutni.

 

Ami az első részét illeti, mármint az aggályokat, ne legyenek kétségeink, hogy itt amellett, hogy persze a közember, illetve a tudományos világ is aggódhatott, nem elhanyagolható a hagyományos enciklopédiakiadók ellen-kampánya is. A Wikipedia szerkesztősége azonban ügyesen reagált, beismerte a hibák lehetséges forrásait, és kidolgozott egy olyan rendszet, amely révén bizonyos témakörökben csak regisztrált, valós tudományos fokozattal rendelkező szerkesztők publikálhatnak. Elvben természetesen ma is bárki alkothat vagy módosíthat egy szócikket, de ezek felülvizsgálata folyamatos.

Emlékezetes, és érdekes dolog, hogy politikailag feszült helyzetekben, vagy bármilyen más alkalomkor, ami indulatokat kelt, valódi verseny megy azon, hogy egy szócikket, ami lehet egy politikus, egy nemzet, vagy akár egy futballcsapat neve is, ki hogy tud átmódosítani, nem ritkán trágár vagy vulgáris kifejezésekkel. Természetesen a módosítások ilyenkor sokszor egy percig sem maradnak fent, de érdemes figyelni a jelenséget!

Ami pedig, legalábbis nálam , látszólag eldöntöte a versenyt a hagyományos és a ,,digitális" enciklopédia javára, az az, hogy a Wikipedia igen alapos hivatkozásrendszert dolgozott ki. Bármelyik szócikk alján részletes lista van, ahol nem csak a szócikk írására szánt források vannak fent, hanem sokszor kapcsolódó újságcikkek, tanulmányok is, amik alátámasztják az állításokat.

A szolgáltatás továbbra is ingyenes, és reklámmentes is, ugyanakkor, néhány hónappal ezelőtt ,,online koldulás" kezdődött, az alapítók arra kérték az internetezőket, járuljanak hozzá anyagilag, pár dollárral ahhoz, hogy a wikipedia továbbra is függetlenül, reklámmentesen működhessen. A pénz összejött, egy darabig tehát biztosan tovább tombol a Wikipedia láz.

Ha pedig valaki még nem látta volna, akkor itt elérheti, a bal oldali listán pedig az angol nyelv mellett szinte bármilyen nyelvet is választhat, a magyar tartalom is döbbenetesen nagy! Jó kalandozást!

 

 

 

 

Szólj hozzá!


2009.03.31. 21:51 vanegyno

Kolis Kedd - Gyógyulj egyedül !

 

Kolis kedd rovatunk missziója: Túlélési tanácsok kezdőknek és haladóknak -bentlakóknak és albérleteseknek, többek között az otthon lakók tanulságára.

 Eheti Kolis Keddetek  most,  időszerűen tavaszzal az influenza burjánzásának idején,  tanácsokat ad az otthoni, egyszerű és hatásos gyógyulásotokhoz.  Lencsevégre kaptuk, összegyűjtöttük és leírjuk nektek mindemelett  a gyakori  betegségek kezelési módját is.  Praktikáink: az ősi gyógymódok és természetes anyagok azért jók, mert olcsóak,doki  és recept nélkül is egyedül egy koliszobában, albérletben kotyfaszthatóak, és persze elárulhatjátok  anyunak is. 

Egészségetekre!   

 

 

 Mit tegyél, ha megfáztál?

- egyél: -pár cikk fokhagymát  natúr joghurtba préselve, mert a fokhagymamegöli a vírusokat, a joghurt meg a fontos vitaminokat juttatja a szervezetedbe;

- ígéretes hatást vált ki a jó  meleg tyúkhús, zöldségleves - vigyázat a toroknak sem a hideg, sem a túl forró nem tesz jót. - tetején tele  igazi zöld petrezselyemzölddel, mert ez is dúskál C vitaminban  !

-citromlé, citromlé, citromlé! - a citrom felbontása után azonnal, hanem elillannak a C betűk belőle..

- -házi igazi méz- reggel, délben, este, és ritkábban mézespálinka, mert az alkohol is öli leöblítéskor a torkunkban a bacikat ! No, meg a jól bevált kamilla tea litrével.

- inhalálj eukaliptuszos illóolajjal, mert jó közérzetet ad, és kidugaszolja a légutaidat is!

Majd jó éjszakát! Alvás! Reggel séta a friss levegőn! ..

És végül a minden percben kortyolható tea vöröshagymából és mézből főzve. A hatás elmaradhatatlan. Tudom, ezek nem gasztronómiai remekek, de aki beteg, az gyűrje le, és meggyógyul!

 

 Fáj a fogad?

- zúzzál szét egy gerezd fokhagymát és jól kend be vele a fájó fog környékét! A szegfűszeg is nagyon jó erre a célra. Rágscsáld vagy főzd meg teának !

Fáj a fejed?

masszírozd, de hatásosabb ha masszíroztatos halántékodat és homlokodat borsmenta és eukaliptusz illóolajjal;

-igyál csalán, citromfű és orbáncfű teát, sétálj, mozogj a friss levegőn!

- vagy egszerűen aludj egy nagyot!

-netán egyél!

 Fáj a gyomrod ?

-fogyassz tejtermékeket, és könnyű ételeket: főtt rizs, könnyű levesek;

- igyál nyugtató hatású kamilla teát !

- ha görcsökkel együtt kínoz, egy palackban tégy rá meleg-vizet!

 Neked hol fáj ? Te hogyan gyógyulsz ? Várjuk hozzászólásaidat!

 

4 komment


2009.03.31. 10:51 garu

Helyes Hétfő - Kokoon

Helyes hétfő - a hét legnépszerűtlenebb napján, olyan HELYekről olvashattok, ahova érdemes benézni vagy csak egyszerűen észrevenni, hogy van. Aki már észrevette és már ismeri, az egészítse ki az infókat, vagy csak egyszerűen meséljen el egy ott megesett sztorit.

 

KOKOON teázó

 

Várad talán egyetlen teázója a Kokoon, egy nagyon hangulatos hely, ahol nemcsak teázni, de a tea témakörébe tartozó mindenféle kiegészítőt is be lehet szerezni.

A tea rajongók mekkája ez a hely... a főutca egyik rejtett udvarában, egy lakóház lett átalakítva előbb csak teaüzletté, majd teázóvá, meghagyván a teaüzlet funkciót is. A főutca végén, az Orange üzlettel szemben (ez itt nem a reklám helye, sajnos senki nem állja a mobil számláinkat meg hasonlókat) a pereces mellett be kell menni a "kis aluljárón" és pont abba ütközik az ember, ha véletlenül valaki keresné...

 

A berendezés nagyon modern, ízléses, kellemes, és meghitt, nyáron terasz is van, az is szépen rendben, sőt tavaly még bővült is egy másik kerthelyiséggel a régi Oradea vendéglő teraszán nyitottak egy kis szabadtéri teázót.

A kínálat igen széleskörű csak zöld teából van legalább 20, 30 féle, összesen több mint 100 féle teából lehet választani. A probléma akkor van, amikor az ember a rengeteg tea közül végre kín-keservesen kiválaszt egy kedvére valót, és amikor ezt a pincérnővel közli, az válaszol, hogy jelenleg nem szolgálhat a bizonyos teával, és akkor minden kezdődik előlről. Ez a jelenet néha lejátszódik, az árak közép szintűek. Van amikor annyira tele van, hogy más hely után kell nézni, de van amikor csak néhány asztalnál ülnek és akkor meghittebb hangulata van, ez általában napszaktól függő.

 

 

Teára fel!

 

Szólj hozzá!


2009.03.30. 01:12 garu

Vegyes Vasárnap

A Vegyes Vasárnap a hét utolsó napján arra alkalmas, hogy bármi, ami nem fért bele a hét másik hat témájába, arról lehessen írni vasárnap. Ahogy a neve is mutatja igyekszünk minél színesebb dolgokról írni, ami azért kapcsolódik hozzánk partiumosokhoz vagy csak egyszerűen érdekes.

Ezúton szeretnénk elnézést kérni minden blog olvasótól, technikai okok miatt nem jelent meg a vasárnapi bejegyzés. Úgy terveztük, hogy a Vegyes Vasárnapba belefér bármi ami a hét többi napjára nem. Amikor ezt kitaláltuk, nem is gondoltunk arra, hogy az egyik Vegyes Vasárnapba (ahogyan ezen a héten - önhibánkon kívül) csak egy ilyen kis malőr fog "beleférni".

Mégegyszer  elnézést kérünk ezért mindenkitől, azoktól, akik számítottak a mai bejegyzésre is és azoktól is akik csak véletlenül feltévedteka blogra. Mindenkit visszavárunk...

 

 De ha már nem jött össze időben a Vegyes Vasárnap bejegyzése had írjak arról, hogy mit tervezünk következő lépésben a pkeblog fejlesztésének keretén belül.

pkeblog messenger listát fogunk létrehozni,

 • aminek egyrészt az a célja, hogy amikor egy bejegyzés megjelenik, akkor erről értesítjük a listára feliratkozottakat,
 • másrészt ezúton is szeretnénk az egyetemmel kapcsolatos információk minél folyékonyabb áramlását elősegíteni.

Iratkozz fel, amihez csak egy e-mailt kell küldened a te messenger id-dal a pkeblog@yahoo.com e-mail címre.

1 komment


2009.03.28. 23:32 garu

Szombati Szerenád - Gyertyafényes esték

...a szombat esték titkairól, a szebbik és az erősebbik nemről, a hogyanokról és a miértekről. 

 

Gyertyafényes esték

 

Március 28, 20:30 perc - több mint 80 ország, több mint 2000 városában kialusznak a fények, az elektromosság megszünik szolgálni az embert egy óra erejéig. A WWF A Föld Órája elnevezésű világméretű akciójával a klímaváltozásra és a környezettudatos energiafogyasztásra hívja fel a figyelmet. Aki nem szeretne fény nélkül maradni erre az egy órácskára sem, az gyertyát gyújthat, ahogy csinálták ezt előttünk évszázadokig...

A gyertya nem csak egy egyszerű fényforrás. Számtalan kellemes pillanatot tehet meghittebbé, különlegesebbé és mikor van erre a legnagyobb szükségünk, ha nem akkor, amikor a számunkra legsugárzóbb személy társaságában vagyunk?

Méhviasz gyertyákat már az ókorban is készítettek. A gyertya azóta formailag is sok változáson ment keresztül, de sikere töretlen. Sosem megy ki a divatból, ellenkezőleg: egyre nagyobb szerepet kap. Aligha akad olyan alkalom, amit ne tehetnénk szebbé, hangulatosabbá egy-egy jól megválasztott gyertyával, vagy éppen gyertyák sokaságával. Bársonyos fényük semmivel sem utánozható, pótolható. Lángjának melege nyugalommal, örömmel tölt el, így hozzájárul lelki felfrissülésünkhöz. (forrás: www.wellneszcsodak.hu)

Több helyen is használhatunk gyertyát, hogy különlegesebbé, intimebbé varázsoljuk a hangulatot:

Gyertyafényes vacsora - ha nem is villanyvilágítás nélkül fogyasztjuk el párunkkal az ebédet vagy vacsorát, akkor is minden esetben tökéletesen illeszkedik a gyertya fénye a terítékhez.

A fürdőszoba hangulata is rögtön megváltozik, ha a víz a gyertya fényét tükrözi, legyünk egyedül vagy másodmagunkkal egy romantikus szombat estén. Képzeljük csak el: félhomály, habfürdő, illatos gyertyafény...

Hálószoba fényárban - melegséget sugárzó, nyugtató környezetet kölcsönöz néhány mécses (talán biztonságosabb mint a gyertya, mert elalvás esetén nem annyira veszélyes). A szoba falán látszik ahogy pislákol a láng, minden kicsit megváltozik, minden kicsit más mint a napfényben, kicsit homályos, kicsit titokzatos...

A szombat estéket vagy akár bármelyik együtt töltött pillanatot varázslatosabbá teszi, egy gyertya, legyen az a nappaliban, a teraszon, a fürdőszobában, a szabad ég alatt vagy bárhol. Azok a pillanatok amit együtt töltünk kedvesünkkel ünnepélyesek, különlegesek és ezt a gyertya fénye csak jobban kihangsúlyozza...

Szólj hozzá!


2009.03.27. 20:01 vanegyno

Portré Péntek - Székedi Levente

 A PORTRÉ PÉNTEK sorozat keretében igyekszünk mindig valakit közelebb hozni az olvasókhoz, akik arcról bizonyára roppant ismerősnek lesznek, ám talán sok közületek nem tudjátok pontosan, hogy kiről van szó, és főképp, hogy mivel foglalkozik, illetve miért fontos egyetemünk életében.

Székedi Levente

„ Nem szabad leszűkítően gondolkolkodni.”

               Székedi Levente

               A Társadalomtudományi tanszék oktatója

„Ne haragudjon, hogy így megvárattam, én mindig megyek valahova, vagy jövök valahonnan. Kér egy almát? „– kezdődik jó hangulatban a beszélgetésünk.

Székedi Levente 1973-ban született Erdély leghidegebb pontján, Csíkszeredában. Értelmiségi szülők révén, édesanyja tanár, édesapja újságíró volt, fiukat a Matematika Fizika Líceumba (később Márton Áron Gimnázium) íratták, az akkor még egyedüli utat választva az egyetemhez. „Megjegyzem,- amit röstellek is-, hogy édesanyám és feleségem is német szakos tanárok, és nem beszélem a nyelvet. Remélem, mikor a gyerekeim, majd én is megtanulok.”

 Matek-fizikán, majd mechanikán, az iskola egyetlen magyar szakán tanult - ezt nagy szerencséjének érzi.  Tinédzserként ő sem maradt ki a sorból, ő is igen  „lázadó” volt. Esetében ez még külön betudható az akkori decemberi eseményeknek, miután, mint meséli- „Az iskola szigorú kultúrája szétesett, megújult minden perspektíva.”

17 évesen észrevette, mennyi kulturális  áramlatból kimaradt a kommunizmus miatt. Bizonyára szülei hatására, nyitottá vált, el kezdte érdekelni a közélet, hirtelen mindennel foglalkozott, és háttérbe kerültek számára a matematika és fizikai rejtelmei. Igen el kezdték érdekelni a régi rock műfajok, Egyig akkor felfedezett, de még máig igazi szerelme a progresszív rock. Míg a többi osztálytársai az akkori divatzenéket szerették, ő Pink Floydot, King Crimsont, Led Zeppelint hallgatott. Szünetekben kazettás magnóval zenét hallgattak, hogy megszerettessék ezt a műfajt az osztálytársakkal. Mint meséli: „Addig elmentünk, hogy a Pink Floyd The Wall albumának dalszövegét megszereztük angolul és magyarul, begépeltük, sokszorosítottuk, és terjesztettük is az iskolában.”

 Izgatottan ültem a régi rádiónk előtt, és a România Tineret - et , a Pittiş Showt hallgattam.” – mondja, és ez a mai napig meghatározója az életének, ugyanis a zenén kívül egy általa nagyon fontosnak tartott dolgot kapott: változatosabb lett a világlátása.

Bár azért ment oda, hogy egy viszonylag befutó szakmát tanuljon, középiskolai évei alatt rájött, hogy ugyan megy neki az informatika, de a „járulékos” matematikával már gondjai vannak. Viszont az évek fontos hozadékának tartja amit a magyar és filozófia tanáraitól tanult: megérezni-megérteni, gondolkodni, érvelni és logikusan felépíteni valamit, - ezeket mai napig nagy kincseknek éli meg.

A középiskola végéig még nem tudta, mit akar tovább tanulni, mikor meglátta, hogy Kolozsváron a felvételin szociológiából filozófiát és algebrát kérnek. Ekkor két hét alatt felkészült, és az elsők közt be is jutott az első magyar társadalomtudományi évfolyamra.

Még fogalma sem volt róla, mit takar a szociológia, számára és az akkori kor számára még „fekete listás” tudomány volt.

Az egyetemen  is sok minden érdekelte, sok dologgal foglalkozott ami nem feltétlenül kötődött a tanuláshoz – mint a diákélet, de mint mondja – nem bánja, hisz az akkor megtapasztaltak nagyon hasznára váltak, könnyebbé tették az életét.

Egyetemi évei alatt kiemelkedően sokat tanult például Magyari Tivadartól, akiknek könyvei a szociológiás hallgatók körében igen népszerűek.  No, de ne higgyük azt, hogy Levente kivétel volt, mivel  ahogy az sokunknak ismerős,  ő is  „hegy alatt abrakolós” típus volt. „Utolsó nap lettem készen az államvizsga dolgozatommal, édesapám este későn biciklivel vitte el ismerőseihez, hogy kinyomtassák.”

A negyedik év végén, szintén elsőként írta és védte meg magyarul szakdolgozatát, amit a reklámról írt.

Egyetem befejezte utáni szakmai irányultsága – mondja - a „szerencsés véletlen műve”: a folyosón egy kollégája hívta fel figyelmét egy képzésre. Jelentkezett, majd két évig kisebbségszociológiát tanult Budapesten angol nyelven. Kiemelkedő előnyének, és nagyon fontos szempontnak érzi, hogy akkor még nem voltak politikai ellentétek a szakemberek között ellentétben a mai viszonyokkal.

Budapest után Nagyváradra jött, édesanyja szülővárosába, de már nem diákként.

Gyorsan és gördülékenyen vette a váltást, az Ady Endre Sajtókollégiumban elkezdett tanítani, ahol rájött, hogy igen jól érezte magát pedagógusi szerepben.

De ez nem volt elég neki, igen sok eltérő dologban kipróbálta magát: dolgozott reklámcégnél, ahol ingyenes autós lapokat terjesztettek; dolgozott az Ecclesia Mater Alapítvány hajléktalanellátójában; a Scripta Kiadó marketingeseként „alapító tagja” a Krónika napilapnak.

Később a nagyváradi egészségnevelési központban már szociológusként tartott többek között  szexuális felvilágosítást román nyelven. Az önkárosítás veszélyeire való felhívásai közben önmagát is sikerült meggyőzze, ugyanis egy dohányzásellenes kampányban ő maga is leszokott a cigarettáról. Később egy magánpoliklinikán is tevékenykedett, itt megérezte, hogy a monoton munka nem az ő világa. Utána az Erdélyi Riport marketing-igazgatója volt, ahol belefáradt a sajtó általános helyzetébe, a fő tevékenységnek számító támogatások felkeresésébe.  Később egy volt kollégájával , Králik Lóránddal egy gazdasági hírportált alapítottak. Egyetemünk előtti utolsó állomása, egyben szívügye is, a faluturizmus – egy  többek között falusi turizmus tanfolyamokat szervező céget is megalapítottak.

„Bár nincs hosszú publikációs listám, a tudományos gondolkodásban is hasznos tapasztalatokra tettem szert. És ezt felhasználom az óráimon, a diákokkal való kommunikációban, vagy akár egy kutatás terepmunkájánál amikor egy öreg bácsikával kell kapcsolatot teremtenem.”

A tartalmas út összes tapasztalatával magában Székedi Levente 2004-ben az egyetemünk óraadó oktatója lett. A kezdetekben orvosi szociológiára - amiből  jelenleg doktorál - , majd az óraszámok növekedésével egyre több mindenre okította a diákokat.  Most úgy érzi, nálunk megállapodott az élete.

Idő közben családot alapított, és már két kisfia van.

Ön szerint milyen egy jó szociológus?

Szerintem a jó szociológusban a „közismert” kvalitások (analitikus készség, globális látásmód, elhivatottság stb.) mellett például egy adag kalandvágy is kell, hogy legyen.

Van a szociológiának „szakmai ártalma”  ?

Igen, van.  Meglátásom szerint az implikálódás az, az „én-bevonás.” Engem például meglehetősen cinikussá tett.

Ön szerint mi a szocilológia - mint  tanulandó szak -  erőssége?

Szerintem a sok-sok területen való készségek fejlesztése. Ezt tartjuk az egyetemen is nagyon fontosnak. Lehet, hogy egyes diákok nem értik, nekik miért kell ezt vagy azt tanulniuk, csinálniuk, de nem szabad leszűkítően gondolkodni! Nézzünk körül a világban, hogy mennyire fontos a sokrétűség. Ugyanakkor szerintem a társadalomtudományok elvégzésével kialakul a diákban egy „szociológiai látásmód”, amelynek igen sok hasznát veheti a társadalom megértésében, és a „miértek” megtalálásában.

Mi a helyzet a szociológusok megítélésével?

A szociológusokat még most is sok esetben rosszul ítélik meg. Szürke tudósoknak képzelik őket, pedig nagyon kevés százalék az, aki akadémiai környezetben helyezkedett el. A szociológia egy gyakorlatias tudomány. Sok volt diákunk dolgozik pályázatíró cégeknél, projektfejlesztő tervek készítésénél és így tovább.

Sokat látni önt az egyetem körüli berkekben is, ott kávézik ahol a diákok, tegeződik velük, sokat beszélgetnek … Hogy van ez?

Ezen még sosem gondolkodtam , érdekes.. Ez nekem természetes. Valószínűleg édesanyám láttán alakult ez ki bennem. Nagyon társasági ember vagyok, igénylem a beszélgetéseket, találkozásokat. Itt van például az öltözködés is, én lazán öltözködöm, és sokan megjegyzést is tesznek (vagyis: tennének) ezért, de én nem tartom szükségesnek még egy akadályt tenni a tanár és diák közé a ruha különbözőségével. Ugyanakkor bár az egyetem elsődleges szerepének az ismeretek átadását tartom, fontos minden esetben meglátni a diákban az embert.

Azért ön elég sokat van az egyetemen. Hogyan kapcsolódik ki?

Hobbimnak az informatikatanulás késői hozományaként maradt a számítógép. Szerintem ezt mutatja az is, hogy az otthoni gépemen nem Windows, hanem Linux operációs rendszer fut. Máskülönben olykor barkácsolni is szoktam, de sajnos hamar elfogy a türelmem. És nagyon szeretek mozogni. Az egyetemre és mindenhová biciklivel járok. Egyébként az autót a városon kívüli közlekedés eszközének tartom és csak azért hiányzik, mert minden hétvégén, ha tehetném, elmennék a gyerekeimmel a hegyekbe.

18 évesen

 

Kedvenc italai :  - hegyi forrásvíz tűző auguszusi melegben

  - unokatestvéremmel való beszélgetés közben elfogyasztott,    eperfahordóban  érlelt dézsi szilvapálinka

                                 - Schweppes Bitter Lemon

 

Nem kedvelt italai : köményes pálinka, tojáslikőr, kólával kevert szeszesitalok

 

Kedvenc ételei : szamócabefőtt, sült fenyőalja, lasagna, kalotaszentkirályi diós darázsfészek

 

Nem kedvelt ételei : halászlé, pirított gríz, lecsó

 

Kedvenc napszaka:  Régen a teliholdas éj volt, ma már a hajnal az.

 

Kedvenc könyvei: Martti Larni: A negyedik csigolya

                                 Bernard Malamud: Új élet

                                 Per Wahlöö: Az acélugrás

 

Kedvenc filmei:   Krysztof Zanussi: A kristály szerkezete

                                Jim Jarmusch: Night on Earth

                                Wim Wenders: Alice in den

                                És persze a Monthy Python filmek

 

 Legjobb tulajdonsága: (látszólag) pozitív világkép

  

Legrosszabb tulajdonsága: lustasággal váltakozó alkalmi mértéktelenség

 

Kedvenc helye: majd megtalálom, bár nincs rá időm.


 

 

 

2 komment


2009.03.26. 19:22 garu

Csemege Csütörtök - Ahova ritkán járunk

CSEMEGE CSÜTÖRTÖK: rovatunk elsősorban azoknak szól, akik szeretnek csemegézni, azaz olyan (kultúr)termékeket fogyasztani, melyek a megszokottól eltérőek, vagy valóban ritkák és kiemelkedő minőségűek. A hét 4. napján ezentúl ilyen csemegékből válogatunk olvasóinknak.

 

Ahova ritkán járunk

 

 

A csütörtöki rovat célja hogy olyan dolgokról írjunk, olyan művészeti csemegékre hívjuk fel a figyelmet, amelyekből mi is csemegéztünk és meghatározó élményt nyújtottak vagy csak egyszerűen pár kellemes órát.

Úgy gondoltam, hogy azokról a helyekről írjunk, amelyek divatjamúltak, pedig igazi csemegével szolgálhatnak és ráadásul külön eseményszámba megy egy ilyen alkalom, ahova kicsípheti magát az ember fia és lánya, de manapság már lazábban is meg lehet jelenni.

A színházról és a filharmóniáról van szó. Sajnos ezek egyre inkább veszítenek népszerüségükből, pedig olyan élményeket tudnak nyújtani, amit sehol máshol nem élhetünk át. Sehol máshol nem fogjátok azt a kellemes hangzavart hallani, amit koncert előtt a hangszereiket egyszerre hangoló zenészek produkálnak vagy a színházi előadás előtti susmorgás a függöny mögött. Gondoljunk csak bele, hogy itt hús-vér emberekről van szó, karnyújtásnyi távolságban, nem egy filmvásznon vagy egy képernyőn és nem is egy hangszóróból.

A színházat megcsodálni kívülről és belülről, már magában egy élmény, azoknak akik az építészetet kedvelik meg egy külön remekmű. (Mivel jelenleg felújítás alatt áll az előadásokat általában a Filharmóniában tartják). Évadonként 4-5 előadással készülnek, amire a "párciumosok" kedvezményes (nevetséges) áron (néhány doboz cigaretta vagy néhány sör áráért) bérletet is vehetnek. A színházi előadások mellett stúdió előadások is vannak, amelyek a próbaterem (stúdió) méretei miatt még szorosabbra zárják a színészek és színházlátogatók sorait. Ezeknek az estéknek is különös élményt nyújtanak. 

A Filharmónia termét nemrég újították fel, mind akusztikai, mind pedig kényelmi szempontból igényes szintre emelték azt. A váradi Filharmónikusok egy évben több alkalommal is vendégszerepelnek a világ minden táján, de jónéhány vendéget fogad az Filharmónia is az évad során, így a nagyváradi Filharmónikusokon kívül részesei lehetünk itt a zsidó klezmer zenétől kezdve a japán meghívottak hangversenyéig számtalan zenei csemegének. A hangversenyeket rendszerint minden héten csütörtökön tartják ,amelyekre bérletet vagy jegyet lehet váltani. A repertoár igen széleskörű, ahogyan a színház is külön megünnepli a szilvesztert, úgy az újévi koncert is hagyomány, melyet Strauss neve fémjelez. A Filharmónia keretén belül népi együttes is működik.

Úgy gondolom mindenképpen ki kell próbálni mindenkinek, aki még nem volt azért, aki még Nagyváradon színházban vagy hangversenyen azért, aki meg csak régen volt annak azért... de leginkább csak egyszerűen az élményért...

Külön hangulata van az előkelő teremnek, a székek illatának, a léptek hangjának a bársonyszőnyegen. Mindez olyan élményt sugároz, ami nem mindennapi, már csak ez is ki tud zökkenteni a szürke mindennapokból, ezen felül ott vannak a jelmezek, a díszlet, a fények, a zenészek frakkjai, a karmester pálcája, a kottatartók sokasága, az előadás előtti zsibongás, a kezdeti gong és ami utána következik...

 http://www.szigligeti.ro/

http://www.oradeaphilharmony.com/ 

3 komment


2009.03.25. 20:51 andrasgyorbiro

Szaki Szerda-az motivációs levelek titkairól

A SZAKI SZERDA célja, hogy a hét közepén, biztos pontként álljon azok rendelkezésére, akik szakmaisággal, tanulmányokkal, illetve ezekhez lazábban vagy szorosabban kötődő írásokra szomjaznak!

 

Körülbelül 168 órával ezelőtt az önéletrajz írásának fortélyaiba igyekeztem beavatni az olvasóközönségünket (és némiképpen magamat is), jelen írásban pedig arról gondolkoznék hangosan egy keveset, hogy milyen a jó, célravezető motivációs levél.

Gyakorlatilag ma már nincs olyan állás, vagy gyakornoki hely, ahova nem kellene motivációs levelet csatolni, ám ellentétben az önéletrajzokkal, ahol többnyire elég egyet jól megszerkeszteni, és mindenhova el lehet küldeni, a motivációs levél kényesebb ügy. Mindenképpen ki kell benne hangsúlyozni ugyanis, hogy miért fontos számunkra a meghírdetett pozíció, valamint önmagunk bemutatását is érdemes úgy felvezetni, hogy kiérződjön belőle, miért vagyunk mi a legmegfelelőbb jelöltek.

Ami a terjedelmi követelményeket illeti, ez szinte sosincs korlátozva, azonban legyünk tekintettel azokra, akik elolvassák a miénket, sokszor több tucat másik motivációs levéllel együtt. Azt gondolom, hogy másfél-két oldalnál nem érdemes hosszabbat írni, hiszen az, aki érdemi információ nélkül beszél magáról, ellenszenvet is kelthet.

A helyesírásra mindenképp érdemes odafigyelni, csakúgy, mint a fogalmazásra. Egy ilyen szempontból igénytelen motivációs levél (csakúgy mint önéletrajz) könnyen a szemetes alján végzi...

Vigyázzunk, hogy levelünk ne legyen se túlságosan szerény és visszahúzódó, de nagyképű és tolakodó. Legyünk határozottak, keltsünk céltudatos benyomást, ugyanakkor végig legyen bennünk egy kis alázat a leendő pozíció és feladat iránt. Érdemes például ilyen gyöngyszemekkel zárni: ,,Bízom benne, hogy amennyiben rám esik a választásuk, sikerrel kamatoztathatom  eddig megszerezett tudásom és képességeim Önöknél, és ezáltal vállalatuk hasznos munkatársává vállhatok"..ezek után általában a legmogorvább humánerőforrás-menedzser is megnyalja a szája szélét...

Szólj hozzá!


2009.03.24. 21:46 vanegyno

KOLIS KEDD - Recept olcsón, egyszerűen, antitalentumoknak is !

 Kolis kedd rovatunk missziója: Túlélési tanácsok kezdőknek és haladóknak - bentlakóknak és albérleteseknek, többek között az otthon lakók tanulságára.

 

E héten a koleszos egyetemistáknak -  de mint említettük, nem csak - egy igen fontos és has korgás miatt sürgető problémáját feszegetjük újból: az evést, és ennek elődjét: a főzést. 

 

Annak,aki az ebédlő könnyű és kalóriaszegény, de egészséges ételével nem bírja ki még 12 órát, de már unja a bentlakás évekig fogyasztott kultuszkajáját, (melegszendvics, poros leves), bizony főzésre kell fanyarodnia.

Mi ebben is segítünk nektek, ugyanis most közzé tesszünk egy igen egyszerű,olcsó, és laktató étel receptjét. A sikeres főzés érdekében , és a diákok esetleges ismereteit figyelembe véve a folyamatot egyszerre mutatjuk be kezdő és haladó szinten.

Salátakrumpli

Hozzávalók:

            Az ételhez:                                                         Az   elkészítéshez:                 

-         négy-öt darab krumpli                                             - fa/gáztűzhely, rezsó

-         2 db savanyú uborka

-         hagyma                                                                - edény                     

-         egy tenyérnyi vékony húsos szalonna                        - víz      

-         egy csipetnyi só

 

A kevésbé tapasztaltak kedvéért:

Az alapanyagok a következőképpen festenek, a boltban a polcról is a hasonlókat kell levenni.


 •  
 •  Elkészítés:
 • Mossuk meg a krumplikat.
 • Tegyük bele az edénybe, majd töltsük fel vízzel,hogy ellepje.
 • Tegyünk bele egy csipetnyi sót, és tegyük fel a tűzhelyre főni.
 • Közben nézegessünk rá, körülbelül fél óra alatt megfő. Erről úgy bizonyosodhatunk meg, hogy amikor beleszúrunk egy villát, könnyen megy, mert a belseje puha. Ha még kemény, hagyjuk főni.
 • Közben vágjuk apró cikkekre a szalonnát, majd egy újabb edényben pirítsuk vörösre.
 •  Nem kell alá olaj, mert a szalonna zsiradékot enged ki magából.
 • Hámozzuk meg a hagymát, vagyis távolítsuk el a száraz  réteget róla.
 • Utána vágjuk apró kockákra az uborkát.  Majd a szalonnával együtt ezeket rakjuk egy edénybe.
 • A főtt krumpliról öntsük le a levet, majd miután kihűlt, hámozzuk meg, és ezt is vágjuk apró kockákra.
 • Végül tegyük a krumpli kockákat is az edénybe, és keverjük össze a többivel.

                                             Máris fogyasztható!

Tálalási javaslat:

 

Ínyencek tehetnek még bele majdnem bármit. Finom például: olajbogyóval, bármilyen friss zöldséggel, főtt tojással, sonkával, petrezselyem zölddel, ecetes, vagy majonézes öntettel.

 

           Jó étvágyat!

 

2 komment