HTML

A hét minden napján más rovatot találsz nálunk! Helyes Hétfő-ahová ellátogatni érdemes Kolis Kedd- hogyan éljük túl a bentlakást/albérletet Szaki szerda- minden, ami szakmai jellegű Csemege csütörtök-ehhez nincs mit hozzáfűzni Portré Péntek- ismerős arcok mesélnek magukról Szombati szerenád- hogy ne mondhassák hogy érzéketlenek vagyunk Vegyes vasárnap- minden ami máshova nem fér be

PKE blog

A Partiumi Keresztény Egyetem diákjainak és oktatóinak virtuális közösségi tere

Friss topikok

  • ANDRASGYORBIRO: A PORTRÉ PÉNTEK sorozat keretében igyekszünk mindig valakit közelebb hozni az olvasókhoz, akik arc... (2019.04.03. 05:35) Portré Péntek - Székedi Levente
  • Andrew Pallay: Helló. Nagyon jó ötletnek tartom ezt a kis üzenőfalat, blogot. Remélem fog pörögni az infó a blogo... (2010.12.30. 08:13) Új kezdet
  • Andrew Pallay: Helló. Nagyon jó ötletnek tartom ezt a kis üzenőfalat, blogot. Remélem fog pörögni az infó a blogo... (2010.12.30. 08:12) Titkos zugok - második felvonás
  • Hegyeli Hunor: Es hol marad a hagyma meg a szalonna? (2009.06.23. 11:30) Kolis Kedd - Otthonról vissza..
  • lehetlegyen: nem rossz a cikk, kicsit agresszív az író...akik összeillenek és tudják ésszel és szívvel azok öss... (2009.06.12. 18:09) Szombati Szerenád

Linkblog

2009.04.08. 22:00 andrasgyorbiro

Szaki Szerda - hasznos apróságok az interneten

A SZAKI SZERDA célja, hogy a hét közepén, biztos pontként álljon azok rendelkezésére, akik szakmaisággal, tanulmányokkal, illetve ezekhez lazábban vagy szorosabban kötődő írásokra szomjaznak!

 

 Az előző héten a wikipedia rejtelmeibe igyekeztem beavatni az érdeklődőket, a sok levél hatására ezen a héten további apróságokat mutatnék meg, melyeket talán nem mindenki ismer, de rendkívüli mértékben segíthetnek azoknak, akiknek szakdolgozatot, TDK dolgozatot, beadandót, vagy bármi egyebet kell írniuk.

Hányszor van az, hogy bár jól beszélünk, vagy legalábbis úgy gondoljuk, hogy jól beszélünk egy idegen nyelvet, mégsem ugrik be a megfelelő kifejezés, vagy valamilyen külföldi forrás akad kezünkben, és egy kulcsszót meg kell értenünk belőle. Keveseknek van 8 szótár a polcán, viszont segítség enélkül is található. A szotar.sztaki.hu oldalon számos (kattintsatok ide) nyelvű szótárt találunk, mely oda-vissza könnyen kereshető, szinonimákat is ismer, ajánljuk mindenkinek!

 Még kellemetlenebb az, ha románul nem ugrik be valami...(nyílván ilyen sosincs, ez pusztán fikció!)...ha mégis, vagy csak el szeretnénk játszani a gondolattal, hogy milyen lenne az, ha nem tudnánk jól románul,  a Transylvania Info szótára segítségünkre lesz, mely ide kattintva érhető el.

 

Szükség van egy könyvre, de egyszerűen nincs meg sehol? Biztos ez? Néha a fától nem látjuk az erdőt...talán nem midnenki ismeri, de egyetemünk könyvtárának rendkívül könnyen használható online keresője van, így otthonról, pizsamában megnézhetjük, érdemes-e felbaktatni több mint 25 lépcsőfokot a könyvtárig. Ide kattintva érhetitek , és kereshettek szerző, cím vagy tárgyszó alapján (pl. közgazdaságtan,szociológia,  stb..).

 Amennyiben ,,házon belül" nem tudjuk csillapítani tudásszomjunkat, érdemes megnézni, hogy esetleg Budapesten nem található-e meg az óhajtott olvasmány. Ezt megtehetjük a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár online keresőjében, mely ide kattintve érhető el, és hasonlóképpen egyszerűen kereshető. Ha pedig megvan a keresett könyv, biztos van egy kedves részképzésen kint lévő ismerős, vagy egy ismerős ismerőse, vagy egy ismerős barátjának rokona,vagy bárki aki jutányos áron, szívesen elhozza nekünk(egyébként kiszámolták, hogy a világon tulajdonképpen átlagosan minden ember 6 embernyi távolságra van egymástól, tehát pl. egy chilei birkapásztorhoz is ,,eljuthatunk" 6 emberen keresztül!)

 Egy másik, dinamikusan bővülő és roppant hasznos link a Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa, mely révén gyakorlatilag az összes, Magyarországon megjelenő és eddig megjelent folyóiratának tartalomjegyzéke, de sok esetben a teljes cikkek is (pl. Közgazdasági szemle esetében!) elérhetőek! Ide kattintva már böngészhető is!

Ennyi lenne a móka mára, ostromra kész a tudás vára!

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://pkeblog.blog.hu/api/trackback/id/tr841053821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vassjozsef 2009.04.09. 00:38:27

ez tenleg hasznos infok voltak:D
azt sem tudtam, hogy az egyetemunk konyvtaranak van online bongeszoje:p
süti beállítások módosítása