HTML

A hét minden napján más rovatot találsz nálunk! Helyes Hétfő-ahová ellátogatni érdemes Kolis Kedd- hogyan éljük túl a bentlakást/albérletet Szaki szerda- minden, ami szakmai jellegű Csemege csütörtök-ehhez nincs mit hozzáfűzni Portré Péntek- ismerős arcok mesélnek magukról Szombati szerenád- hogy ne mondhassák hogy érzéketlenek vagyunk Vegyes vasárnap- minden ami máshova nem fér be

PKE blog

A Partiumi Keresztény Egyetem diákjainak és oktatóinak virtuális közösségi tere

Friss topikok

  • ANDRASGYORBIRO: A PORTRÉ PÉNTEK sorozat keretében igyekszünk mindig valakit közelebb hozni az olvasókhoz, akik arc... (2019.04.03. 05:35) Portré Péntek - Székedi Levente
  • Andrew Pallay: Helló. Nagyon jó ötletnek tartom ezt a kis üzenőfalat, blogot. Remélem fog pörögni az infó a blogo... (2010.12.30. 08:13) Új kezdet
  • Andrew Pallay: Helló. Nagyon jó ötletnek tartom ezt a kis üzenőfalat, blogot. Remélem fog pörögni az infó a blogo... (2010.12.30. 08:12) Titkos zugok - második felvonás
  • Hegyeli Hunor: Es hol marad a hagyma meg a szalonna? (2009.06.23. 11:30) Kolis Kedd - Otthonról vissza..
  • lehetlegyen: nem rossz a cikk, kicsit agresszív az író...akik összeillenek és tudják ésszel és szívvel azok öss... (2009.06.12. 18:09) Szombati Szerenád

Linkblog

2009.04.07. 00:56 andrasgyorbiro

Helyes Hétfő - Nagyszüleink is rá fognak szokni...

Helyes hétfő - a hét legnépszerűtlenebb napján, olyan HELYekről olvashattok, ahova érdemes benézni vagy csak egyszerűen észrevenni, hogy van. Aki már észrevette és már ismeri, az egészítse ki az infókat, vagy csak egyszerűen meséljen el egy ott megesett sztorit.

 

Nagyszüleink is rá fognak szokni...

...mindazokra az étkekre, melyek egészen a közelmúltig szinte ismeretlenek voltak Nagyváradon, és Erdély egyéb városaiban, amelyek azonban, talán épp ezt bepótolandó, most gőzerővel terjeszkednek. Gondolok itt elsősorban a Gyros-, valamint a Kebabárusokra, a Shaormara és egyéb társaikra, melyek eleinte talán gyanakvás tárgyai voltak, mint minden ismeretlen jelenség városunkban, mára azonban egyértelműen belopták magukat a nagyváradiak szívébe, és persze,gyomrába.

Nem szeretnék egy helyet sem kiemelni, hiszen egyrészt, bevallom, hogy mikor ilyen helyre érkezek, általában már oly heves bennem a vágy, hogy e falatokat élvezhessem, hogy az olyan részletek fölött, mint a hely neve, könnyedén elsiklok,másrészt meg nyílván mindenki megtalátla már a számára leginkább megfelelő helyet. Inkább tegyünk tisztába néhány alapvető dolgot!

Kebab- gyűjtőnév, rengeteg féle sült hűst, illetve ebből elkészített ételt jelent. Alapvetően , a Közel-Keleten főképp bárányhúsból készül, időnként marha, csirke , néha hal is lehet az alapanyag. Amit mi nevezük Kebabnak (vagy Kebapnak) az a Döner Kebab, ami általában pitába helyezett húst, zöldségeket, és leggyakrabban tzatziki mártást valamint csípős szószt jelent. Németország első számú gyorskajája, a németországi muszlim közösségek jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a világon mindenütt népszerűvé válljon.   

                                                                                                         

Gyros - a Kebab hellén adaptációja, legalábbis a wikipedia szerint. Amennyiben a görögök nem így tudják vagy gondolják, a fórumba megírhatják véleményüket. Alapvetően mindig bárányhúsból készül (nálunk nem), mindig tzatziki mártás jár hozzá (nálunk nem), és alapvetően csak hagyma és paradicsom van benne (nálunk nem). A giros szó egyébként görögül forgást jelent. Hogy miért, arra a tippeket várjuk a pkeblog@yahoo.com címre, a helyes válasz beküldői között kisorsolunk valakit, akit a szerző meghív egy gyrosra, melyben valószinűleg nem bárányhús, nem tzatziki szósz és nem csak hagyma és paradicsom lesz, de ettől még lehet, hogy érdemes írni nekünk. Amúgy a gyros is eredetileg egy ételt jelent, a sandwich alakja csak a globalizált, és felpörgött világ terméke, hiszen a tányért, kést-villát nem lehet kézbevenni és urbanizálódni. (A fast-food mozgalomra reakcióként született ,,slow-food" mozgalomról majd midnenképp fogok írni).


Shaorma-Shawarma az eredeti írásmódja, előbbi kettőtől alig különbözik, sőt, tulajdonképpen csak annyi, hogy az eredeti, Közel-keleti recept alapján ambia és tahini szósszal kínálják. Wikipediaban rákeresve, olyan érdekességekre is rábukkanhatunk, mint hogy Irakban guss néven ismerik, vagy hogy nálunk Romániában az ára 10 RON körül mozog és gyakran kefirrel kínálják (a szerző azt sem tudta, hogy nálunk lehet kefírt kapni-ilyen az, amikor a digitális tapasztalat megelőzi a valódit?)

Remélem, hogy sikerült némiképpen  zavart  rendet teremteni a fejekben, és ezentúl mindannyian bizonytalanabbak tudatosabbak leszünk majd, mit is kérjünk, ha ránk kerül a sor...

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://pkeblog.blog.hu/api/trackback/id/tr951050900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása