HTML

A hét minden napján más rovatot találsz nálunk! Helyes Hétfő-ahová ellátogatni érdemes Kolis Kedd- hogyan éljük túl a bentlakást/albérletet Szaki szerda- minden, ami szakmai jellegű Csemege csütörtök-ehhez nincs mit hozzáfűzni Portré Péntek- ismerős arcok mesélnek magukról Szombati szerenád- hogy ne mondhassák hogy érzéketlenek vagyunk Vegyes vasárnap- minden ami máshova nem fér be

PKE blog

A Partiumi Keresztény Egyetem diákjainak és oktatóinak virtuális közösségi tere

Friss topikok

  • ANDRASGYORBIRO: A PORTRÉ PÉNTEK sorozat keretében igyekszünk mindig valakit közelebb hozni az olvasókhoz, akik arc... (2019.04.03. 05:35) Portré Péntek - Székedi Levente
  • Andrew Pallay: Helló. Nagyon jó ötletnek tartom ezt a kis üzenőfalat, blogot. Remélem fog pörögni az infó a blogo... (2010.12.30. 08:13) Új kezdet
  • Andrew Pallay: Helló. Nagyon jó ötletnek tartom ezt a kis üzenőfalat, blogot. Remélem fog pörögni az infó a blogo... (2010.12.30. 08:12) Titkos zugok - második felvonás
  • Hegyeli Hunor: Es hol marad a hagyma meg a szalonna? (2009.06.23. 11:30) Kolis Kedd - Otthonról vissza..
  • lehetlegyen: nem rossz a cikk, kicsit agresszív az író...akik összeillenek és tudják ésszel és szívvel azok öss... (2009.06.12. 18:09) Szombati Szerenád

Linkblog

2009.04.04. 22:31 vanegyno

Szombati Szerenád

 

...a szombat esték titkairól szebbik és az erőssebbik nemről, a hogyanokról és a miértekről.
Ezúttal a két nem alapvető különbségeiről, vagyis a kutya-macska barátságról!?
 

 

 

Mert ugyan kapcsolata az ellenkező nemmel - kivételes eseteket kivéve - mindenkinek van...

Párkapcsolata is általában. Az is az ellenkező nemmel. Konfliktusa még inkább. Igy hát, figyelembe kell vennünk néhány szempontot. Mert bizony nem ugyanúgy müködünk. Aki ezt tudja, megismeri, és elfogadja, talán sikeresen tud majd együtt élni. Aki nem, annak úgy sincs más választása..

Különbözik az agyunk, máshogy kódoltak bennünket, évszázadok során eltérő funkciókra állt a szervezetünk , más a szerepünk, másak a vágyaink, szükségleteink, és sorolhatnám. De ez túl bonyolult. Most elejét veszem. Vagyis megpróbálom.

Könvtárpolcokat leszedve,  a szakirodalmat kimeritve,  látottakon, hallottakon, megélteken innen és túl, összegűgyjöttük nektek a női és férfi természet egymástól elvárt alapvető különbségeit.

Lássunk most a nőkét, a pasik tanulságára!

 Mi kell a nőnek ?

Egyenlőség: - éreznie kell, hogy egyenrangú társként kezelik, és hasonlóan fontos a véleménye. Ezt úgy lehet elérni, hogy kikérjük tőle azt! S ez nem arra vonatkozik, hogy akkor ott aztán papucskormány és túlértelmezett emancipáció. Nem, ez nem az. Csak demokrácia. Egyzerű példa: ne irasd be bowling tanfolyamra a tudta nélkül, és ne is aludj te kiterülve a francia ágyon, mig ő a kanapén.

Figyelem: - Rendszeres olvasóink ezt már kivülről tudják, ugyanis a nőnapi cikkünkben igen ecseteltük ennek fontosságát, és minden cikkbe igyekszünk lopni belőle amúgy.

Ha férfi vagy, hogy értsd: (mert ha nő, te blog nélkül is kivülről tudod) - ha a nő szomorú és csalódott, szüksége van rá, hogy  ezt észrevedd,éreztesd vele, hogy mellette állsz, segited, megérted. Mondd el amiket amúgy is gondolsz: menniyre szép, mennyire szereted, mennyire jó, hogy létezik a számodra. Ha többek közt érted is, kicsinosítja magát, vedd észre, tedd szóvá. pl. " Ma, zseniálisan nézel ki! Gyönyörű vagy! Jó rád nézni! Mondtam ma már, hogy mennyire szeretlek?" Ugye, nem nehéz? Jegyzetelni.. És a kimaradhatatlan kedvenceim: figyelmeskedj apróságokkal. És a virágot se felejtsd el! Mint nő mondom, hogy egy márciusi tulipán- a "csak úgy " alkalomból- nálam eltart májusig. Mármint a hatása.

Éreztetni, hogy nő: - ezt az előbb leirtakkal is nagyon eredményesen lehet. Plusz még mindenképpen megéri elhitetni párunkkal -az igazságot természetesen-, hogy nekünk a teste is pont annyira szép mint a lelke, és amiatt vagyunk az ő kedvese és nem a szomszéd Marié, mert nekünk az is a legszebb a világon. S persze nem beszélve azokról a dolgokról amik a nőknek alapból kijárnak. S ez nem feminizmus. Ez az ajtó kinyitása, az előreengedés, a csomag elvevése, a kabát feladása, a zár megszerelése, vagyis a tiszteleted kifejezése.

E témában kérdezősködtünk köztetek, az egyetem folyosóin is. A következő válaszokra akadtunk: 

 
„ Férfi és nő egymás kiegészítői. Platón szerint hajdanán a férfi és nő egy volt, és tökéletes párost alkottak, volt négy kezük, négy lábuk és mindenhol duplán, így remekül boldogultak minden szinten. De aztán az Istenek látván e földi jót, bosszúból kettéválasztották őket.
 Azóta férfi és nő keresik egymást, keresik a másik felüket.„Réka
 
 
 „A férfi-nő különbség nem létezik, mindannyian emberek vagyunk, ugyanolyan gyarlóak, mint bármelyik másikunk. Ráadásul idős korunkra, mindkettőnek fityegni fog majd.” András
 
 
„Véleményem szerint egy csata létezik a két nem között.
Az ami vonz a másik nemben, az taszít is, és ami taszít az vonz is.
És minél nagyobb "feladat",ha megfejthetetlen, akkor érdekesebb, mert foglalkoztat, mert újat nyújt.
Ez egyfajta játék és ha a másik nem akar játszani,...elmúlik a varázs
Ja, és nincs barátság a két nem között az egyik a kettő közül többet akar, lehet hogy nem tudatosult benne de így van. Ez is játék, csak itt már magával is játszik az ember.” Blanka
 
 
„ A nők, és a férfiak gondolkodása nagy vonalban elüt egymástól. Ez különböző biológiai, fiziológiai vizsgálatok statisztikai számszerűsítéséből derül ki. Így meghatározták a női, és a férfi gondolkodásmódot. Az elsőt empatikus, a másikat szisztematizáló agynak nevezték el. Ez egy nagyon durva rövidítés, amelyből hosszú távú következtetésre nem túlságosan alkalmas. Mit is takar ez. Nem a női és a férfi gondolkodásmódot differenciálja egymástól el, hanem csak a fő tengelyét határozza meg. A nők ilyen szempontból érzelem-központúak, jobban vonzza őket a kommunikáció, az emberi kapcsolatok, az érzelem-központúság, jobban hajlanak romantika és az érzékenység felé, és java részben jobb intuitív és empatikus készségékkel is rendelkeznek.
 Ezért van az, a legtöbb esetben, hogy mint a kislányok babáznak, és akár maguk 3-4 baba helyett is beszélnek, játszanak, interaktív kommunikációt szimulálnak, addig a legtöbb fiú nem vonzódik ez iránt. A férfi, alapértelmezetten a tipikus rendszerező agy, minden létezőben az összefüggéseket keresi, rendszert próbál benne találni. Azonban az eredményekből semmilyen egyénekre szóló következtetést nem vonhatunk, hiszen éppúgy lehet egy nő rendszerező gondolkodású mint egy férfi alapjában véve empatikus. Egyes kutatók megállapítottak egy harmadik, amolyan arany középutat, a kettő közt, akikben egyformán egyesül a kettő.
 Mint semmit a világban, ezt sem szavak, hanem a számok után kell értelmezni. Minden az adott abszolút minta gondolkodásmódhoz való közelítés, úgymond arany határoz meg, tehát egy empatikus gondolkodásmódot ne képzeljünk rózsaszín fátyolba zokogó zsebkendők mögött.
 A 0 és a 100% között mozog mindenki, és valahol közelebb tart a 100% fele, amennyiben itt a maximum az E - gondolkodás abszolút értekével egyenlő.
 Mint láthatjuk, a gondolkodásmód egyértelműen elszeparálja, és egy szintig meghatározza a két nem alapjellegét és feladatát az életben.
 De csak egy szintig.” Sanyi

 

Jövő héten második felvonás. Férfiakról nőknek.

Addig is:

Te nő! Neked mi kell?

Kommenteljetek, írjatok, vitatkozzatok!

 

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://pkeblog.blog.hu/api/trackback/id/tr991046654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DEW3yl · http://dew3yl.wordpress.com 2009.04.04. 22:58:24

Nem kellett volna kétszer megkérdezni Andrást, hogy mi a véleménye, de ha mégis, akkor sem kellett volna mindkét válaszát közzétenni.

vanegyno 2009.04.04. 23:08:35

És neked mi a véleményed? Tudod, ha neked nagyon jó lesz, és nagyon szeretnéd, háromszor tesszük föl. Hm?? :D

Szilvike19 · http://szilvike18.hi5.com 2009.04.05. 13:48:31

nagyon tuti kis cikk...szerintem tenyleg fontos az hogy a ferfiak,fiuk kinek hogy tetszik tiszteletben tartsak a noket...ereztessek velunk hogy fontosak vagyunk neki,hogy tisztelnek minket...de ugyan ez forditva is igaz...lanyok soha ne felejtsetek el ereztetni az erosebbik nemmel hogy igen is fontosak nektek es jo hogy leteznek ok nekunk:D

lehetlegyen 2009.06.12. 18:09:26

nem rossz a cikk, kicsit agresszív az író...akik összeillenek és tudják ésszel és szívvel azok összeillenek, nem fejtegetések kellenek, szimplán érzések, és ami a legfontosabb őszinteség, ja és a csalfaság is bűn!!
süti beállítások módosítása