HTML

A hét minden napján más rovatot találsz nálunk! Helyes Hétfő-ahová ellátogatni érdemes Kolis Kedd- hogyan éljük túl a bentlakást/albérletet Szaki szerda- minden, ami szakmai jellegű Csemege csütörtök-ehhez nincs mit hozzáfűzni Portré Péntek- ismerős arcok mesélnek magukról Szombati szerenád- hogy ne mondhassák hogy érzéketlenek vagyunk Vegyes vasárnap- minden ami máshova nem fér be

PKE blog

A Partiumi Keresztény Egyetem diákjainak és oktatóinak virtuális közösségi tere

Friss topikok

  • ANDRASGYORBIRO: A PORTRÉ PÉNTEK sorozat keretében igyekszünk mindig valakit közelebb hozni az olvasókhoz, akik arc... (2019.04.03. 05:35) Portré Péntek - Székedi Levente
  • Andrew Pallay: Helló. Nagyon jó ötletnek tartom ezt a kis üzenőfalat, blogot. Remélem fog pörögni az infó a blogo... (2010.12.30. 08:13) Új kezdet
  • Andrew Pallay: Helló. Nagyon jó ötletnek tartom ezt a kis üzenőfalat, blogot. Remélem fog pörögni az infó a blogo... (2010.12.30. 08:12) Titkos zugok - második felvonás
  • Hegyeli Hunor: Es hol marad a hagyma meg a szalonna? (2009.06.23. 11:30) Kolis Kedd - Otthonról vissza..
  • lehetlegyen: nem rossz a cikk, kicsit agresszív az író...akik összeillenek és tudják ésszel és szívvel azok öss... (2009.06.12. 18:09) Szombati Szerenád

Linkblog

2009.04.03. 19:54 andrasgyorbiro

Portré Péntek - Mándra Judit

 A PORTRÉ PÉNTEK sorozat keretében igyekszünk mindig valakit közelebb hozni az olvasókhoz, akik arcról bizonyára roppant ismerősnek lesznek, ám talán sok közületek nem tudjátok pontosan, hogy kiről van szó, és főképp, hogy mivel foglalkozik, illetve miért fontos egyetemünk életében.

 

Mándra Judit 

„Diplomatikusabbnak tartanak sok férfinél”

Mándra Judit a PKED elnöke


,,Éppen TDK-lázban égünk, épp most érkeznek meg a legújabb plakátok”- fogad a munka sűrűjében Mándra Judit, a PKED elnöke. Viszonylag nagy családból származik, 2 nővére után harmadik lányként érkezett a családba. Édesapja elvesztése után egy évig otthon maradt, mivel nem szerette volna édesanyját egyedül hagyni. Az így eltöltött idő azonban nem volt haszontalan, hiszen egy könyvesboltban dolgozva még inkább elmélyülhetett az olvasás iránti szeretete.

 

Gyermekéveiben vidéken élő nagymamája nevelte, vallásos, konzervatív szellemben. Kezdetben az orvosi pályát találja vonzónak, ám időközben csökken az ez iránti vonzalma. A PKE népszerűsítő körútján az ragadja meg, (ami talán sokak számára inkább ijesztő), hogy itt még van felvételi, ezért remélte hogy itt még színvonalas oktatás folyhat.

 

A diákszervezettel először egy ismerőse révén kerül kapcsolatba, ám már az első rendezvényen megtetszik neki a légkör, olyannyira, hogy sikerrel pályázott titkárnői állásra,m ajd alelnökké avanzsált, ahonnan némi  unszolás után rászánta magát arra, hogy induljon az elnöki pozicióért is. A viszonylag gyorsan megmászott ranglétra után szembesült azzal igazán, mennyi teendő is vár rá...

Hivatásának fő elemének az érdekképviseltet tekinti, ennek kapcsán büszke arra, hogy sikerült elérni a vizsgadíjak csökkentését, valamint elfogadtatni az új ösztöndíjszabályzatot is. Korábban is részt vett szervezőként szinte valamennyi programban, legyen az a gólyabál vagy az ,,Egy kalap alatt”, manapság pedig minden egyes rendezvényre neki kell rábólintania. Forradalmi reformokat egyelőre nem tervez, sokkal fontosabbnak tartja az eddig kialakított rendszer tökéletesítését, hatékonyabb működtetését.

 

A bulvárhírek iránt kivácsiskodók kedvéért megosztotta velünk, hogy több mint két éve stabil párkapcsolatban él, valamint, hogy amennyiben akadnak szabad percei-órái, olvas, vagy hazautazik. Gyanítjuk, hogy a számára legérdekesebb életrajzi regényeket, valamint bármilyen szempontból elgondolkodtató írásokat a vonat zakatolásának ritmusára olvassa.

Jövőre vonatkozó tervei még nem kiforrottak, azonban biztos, hogy mesterizni szeretne.

Önmagát jellemezve a folyamatosan mosolygós, vidám (tanúsíthatjuk), valamint a diplomatikus jelzőt szokta emlegetni. Szívhezszóló bók volt számára, amikor megjegyezték, hogy számos férfinél is képes diplmatikusabban fellépni.

 

 

 

-Amikor beléptél a PKED-be, nyílván élt benned egyfajta elképzelés arról, hogy milyen lehet ezt a szervezetet vezetni. Most, hogy ezt már első kézből tapasztalod, menyiben látod mindezt másmilyennek?

 - Természetesen kirajzolódott bennem egy „kisfilm”, hogy hogyan fogom a dolgokat csinálni, többé kevésbé meg is valósult ez, csak azzal az apró buktatóval nem számoltam, hogy emberekkel dolgozni nem könnyű, mégis szerencsém van, hogy a körülöttem lévő  tagok támogatnak mindenben. Jó csapat jött össze és így hatékonyan tudjuk végezni a dolgunkat.

 

 -Sokan mondják, hogy a PKED nagyon népszerű és hatékony a bentlakó hallgatók körében, azonban a váradiakat, akik csak bejárnak az egyetemre, kevésbé tudja megragadni. Mit gondolsz  erről, illetve mit gondolsz, ha ez valóban így van, hogyan lehetne ezen segíteni?

 - A mi ajtónk mindenki előtt nyitva áll. Mi mindenkinek örvendünk aki a diákság életét szeretné egy kicsit feldobni és a diákokért dolgozni, legyen az váradi vagy bentlakó. Nem teszünk különbséget bentlakó vagy nem bentlakó között. Itt egyedül az a probléma, hogy a mai diákság nagy többsége érdektelen az ilyesmi iránt. Úgy vélem, hogy ez általánossá vált és ennek gyógymódja hozzáállásuk megváltoztatása.

 

-Említetted, hogy az érdekképviseletet tekinted fő feladatodnak, ehhez azonban az kell, hogy legyen kiknek az érdekeit képviselni, vagyis hogy eljussanak hozzátok a panaszok, javaslatok a diákság köréből. Hogy érzed, szoktak-e elég gyakran hozzátok fordulni, és mit lehetne tenni azért, hogy még inkább bizalommal keressék meg a diákszervezetet különböző ügyeikkel?

-A hallgatóság nagy többsége nincs azzal tisztába, hogy mi közvetlen kapcsolatban vagyunk a vezetőséggel és ha van valamilyen problémájuk hozzánk akármikor fordulhatnak és ha módunkban áll segítünk. Van rá példa természetesen, hogy különböző problémákkal megkeresnek minket és általában elégedetten távoznak. Fontos lenne, hogy a diákok tudatosítsák magukban, hogy mi értük vagyunk. Ha valamit szervezünk nem a magunk kedvéért van hanem azért, hogy a diákéletet némiképp fellendítsük. És ugyan így van az érdekképviselettel is. Az hogy a Rektori Tanácson ott vagyok minden héten egy kapu a diákság és a vezetőség között.

 

-Említenél néhányat a jövőbeli terveitek közül, gondolok itt elsősorban a rendezvényekre, valamint bármire, amit érdemes lehet esetleg már most bekarikázni a naptárunkban?

- A szaknapokat mindenképpen meg szeretném említeni: a héten volt a filozófus nap ezt követően húsvét után lesznek megrendezve a  Szociológia (  április 22) és a Szociális munka   (április 28) napok A Partiumi Tudományos Diákköri Konferencia (PTDK), május 8-10 között lesz megrendezve. Ez az egyetem legnagyobb rendezvényei közé tartozik. Csak buzdítani tudjuk a diákságot, hogy jelentkezzenek, mert veszíteni valójuk nincs csak is nyerhetnek azzal, hogy részt vesznek az ilyen és ehhez hasonló eseményeken.

Ezt követően megrendezzük a Diáknapokat (május 13-17). Ez pár éve nincs megrendezve, de ismét vissza szeretnénk ezt hozni a diákéletbe, mert szükségesnek találjuk.

 A Közgazdaság napok és a Képzőművészet napok együtt lesznek idén megtartva, május 22 és 24 között.

Majd a nyár folyamán augusztus 11-16 között a Kárpát Medencei Nyári Egyetem, mely talán a legnagyobb rendezvénye az egyetemnek.

 A paletta nagyon színes mindenki válogathat kedvére a rendezvényeink között. Mindenképpen buzdítani szeretném a diákságot, hogy tényleg nem magunkért vagyunk, hanem a hallgatókért, ezért csak annyit kérünk tőlük, hogy bizalommal forduljanak hozzánk és tiszteljenek meg minket részvételükkel a rendezvényeinken.

 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://pkeblog.blog.hu/api/trackback/id/tr441042023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajloag 2009.04.07. 21:05:10

Gratula,nagyon jo amit es ahogyan csinalsz,de szerintem meg mindig nem talaltatok meg a modjat hogy mikent lehet a diaksagot megmozgatni.Erre kellene jobban odafigyelni.Nem eleg azt mondani hogy mi ertuk vagyunk meg kell talalni a modjat hogy reszt vegyenek az esemenyeken.

andrasgyorbiro 2009.04.07. 22:03:18

szerintem ha van valamilyen konkrét ötleted, Judit örömmel venné!
süti beállítások módosítása